Αδυνατίστε πίνοντας light αναψυκτικά!

  • Iatropedia
Ιδιαίτερα δημοφιλή σε όσους προσέχουν τη σιλουέτα τους ή ακολουθούν κάποια δίαιτα για να χάσουν τα παραπανίσια κιλά είναι τα light προϊόντα. Η κατανάλωση αναψυκτικών και τροφών τα οποία έχουν λιγότερες θερμίδες την περίοδο αυτή κάνουν θραύση καθώς οι εξορμήσεις στην παραλία απαιτούν ένα καλλίγραμμο και σμιλευμένο σώμα. Πόσο όμως αδυνατίζουν τα light προϊόντα;

Σύμφωνα με την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό “Obesity” τεκμηρίωσε ότι όσοι εθελοντές έπιναν στο πλαίσιο της δίαιτας λάιτ αναψυκτικά έχασαν κατά μέσον όρο 6 κιλά, ενώ όσοι έπιναν σκέτο νερό έχασαν 4 κιλά.

«Η μελέτη μας δείχνει με σαφήνεια ότι τα λάιτ αναψυκτικά μπορεί να βοηθήσουν τον κόσμο να αδυνατίσει και αντικρούουν ευθέως τους μύθους των τελευταίων ετών που τα θέλουν να οδηγούν σε αύξηση του σωματικού βάρους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζέιμς Ο. Χιλ, καθηγητής Ιατρικής και διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Παχυσαρκίας Διατροφής (NORC) στο πανεπιστήμιο.

Όπως γράφουν ο δρ Χιλ και οι συνεργάτες του στην επιθεώρηση «Obesity», συνολικά 303 υπέρβαροι και παχύσαρκοι εθελοντές έλαβαν μέρος στη μελέτη.

Αναλυτικότερα οι εθελοντές χωρίσθηκαν σε δύο ομάδες, η μία εκ των οποίων έπινε σκέτο νερό και η δεύτερη 700 ml λάιτ αναψυκτικά. Καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης, οι εθελοντές ακολουθούσαν κατά τα άλλα τα ίδια διαιτολόγια και έκαναν την ίδια γυμναστική.

Μετά από 12 εβδομάδες, το 64% των εθελοντών που έπιναν αναψυκτικά είχαν χάσει το τουλάχιστον 5% του αρχικού σωματικού βάρους τους, ενώ στην ομάδα όσων έπιναν σκέτο νερό το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 43%.

Να σημειωθεί ότι η μελέτη δεν παρακολούθησε την κατανάλωση θερμίδων, αλλά οι ερευνητές εικάζουν ότι συνεχίζοντας τη λήψη αναψυκτικών χωρίς θερμίδες, οι συμμετέχοντες διατήρησαν τη δύναμη της θέλησης για να συνεχίσουν με το συνολικό σχέδιο του προγράμματος διατροφής και άσκησης.

Πάντως προγενέστερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN) είχε δείξει ότι η κατανάλωση λάιτ αναψυκτικών στο πλαίσιο της δίαιτας διευκολύνει το αδυνάτισμα αφού μειώνει τη λαχτάρα για γλυκά και άλλων λιχουδιών.