7 συμβουλές για την laser αποτρίχωση

  • Iatropedia
Η αποτρίχωση με Λέιζερ είναι μια απλή διαδικασία, για την οποία πρέπει όμως να είμαστε ενημερωμένοι.Ας δούμε σήμερα κάποιες πρακτικές συμβουλές που πρέπει να γνωρίζετε πριν και κατά τη διάρκεια των συνεδριών για αποτρίχωση με laser

-Πριν ξεκινήσετε ή συμφωνήσετε για τη θεραπεία ρωτήστε αν το μηχάνημα που θα χρησιμοποιηθεί είναι laser ή IPL(που όπως είπαμε δεν είναι laser) και ζητήστε να μάθετε την εταιρεία και το μοντέλο του. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά μηχανήματα με διαφορετική αποτελεσματικότητα και ασφάλεια για τα οποία μπορείτε να μάθετε πολλά στοιχεία τόσο από το internet και τις γνώμες άλλων χρηστών όσο και από γιατρούς της εμπιστοσύνης σας. Μην κλείνετε πακέτα αν προηγουμένως δεν ενημερωθείτε σωστά και διασταυρώσετε τις πληροφορίες.

-Το ιδανικό σενάριο πριν την έναρξη της σειράς των συνεδριών είναι να γίνουν λίγες δοκιμαστικές βολές στην περιοχή προς αποτρίχωση για να δει ο γιατρός αν προκαλείται περιθυλακίτιδα (μικρά κοκκινωπά εξογκώματα-δείγμα αποτελεσματικής προσβολής του θυλάκου) και ο ασθενής να αντιληφθεί το επίπεδο του πόνου και το αν θα χρειαστεί αναισθητική κρέμα ή όχι.

– Μην παρασύρεστε από τις χαμηλές τιμές και τις προσφορές που μπορεί να βρίσκετε. Μπορεί η τιμή ανά συνεδρία να σας φαίνεται (ή και να είναι ) πολύ χαμηλή αλλά η συνεδρία να γίνεται τόσο βιαστικά και με χαμηλή ένταση που να χρειαστείτε πολύ περισσότερες φορές και τελικά να πληρώσετε αθροιστικά μεγαλύτερο ποσό και με αμφίβολο αποτέλεσμα. Ζητήστε από την αρχή ένα πιθανό χρονοδιάγραμμα με το συνολικό (περίπου) αριθμό συνεδριών ανάλογα με την περιοχή που σας ενδιαφέρει, το κόστος ανά συνεδρία και το συνολικό κόστος για ένα καλό αποτέλεσμα (μείωση τριχοφυίας 85-95%). Διαπραγματευτείτε σοβαρές εκπτώσεις αν χρειαστούν έξτρα συνεδρίες.

    -Προτιμήστε γιατρούς ή κέντρα που κρατάνε αρχείο ασθενών και σημειώνουν κάθε φορά τις παραμέτρους που χρησιμοποίησαν, τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες κατά ή μετά τη συνεδρία (μεταβολή χροιάς δέρματος, έγκαυμα, θυλακίτιδα ή έρπης κ.α), που αξιολογούν το αποτέλεσμα κάθε συνεδρίας και αλλάζουν αντίστοιχα τις ρυθμίσεις (ένταση ,διάρκεια παλμού,συχνότητα) ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα. Όσο και αν σας φαίνεται απλή διαδικασία η αποτρίχωση, πρέπει να τηρούνται ορισμένοι κανόνες και καλό είναι να απαιτείτε σοβαρή αντιμετώπιση.

      -Αν η αιτία της αυξημένης τριχοφυίας είναι ορμονική διαταραχή (πχ αυξημένα ανδρογόνα σε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών) συζητήστε με το δερματολόγο σας για συνδυασμένη θεραπεία με lasers και αντισυλληπτικά ή/και αντιανδρογόνα από το στόμα. Γενικά δεν συστήνεται να διακόπτετε τη συστηματική από του στόματος αγωγή όταν ξεκινάτε το laser, γιατί όπως είπαμε και στο προηγούμενο άρθρο το ορμονικό υπόβαθρο δυσκολεύει την αποτρίχωση, απαιτώντας περισσότερες συνεδρίες.

        -Η περιοχή προς αποτρίχωση πρέπει να είναι ξυρισμένη και να εφαρμόζεται ήπια αποστείρωση πριν τη συνεδρία (πχ με διάλυμα οκτενιδίνης) ενώ μετά καλό είναι να πλένεται για 1-2 ημέρες με σαπούνι χλωρεξιδίνης για την πρόληψη θυλακίτιδας. Αν παρόλα αυτά προκύψει θυλακίτιδα (ιδίως σε καμμένες, παχειές τρίχες) με τοπική εφαρμογή διαλύματος κλινδαμυκίνης υποχωρεί γρήγορα.

          -Δεν πρέπει να γίνεται laser αποτρίχωση σε άτομα που λαμβάνουν για την ακμή ισοτρετινοίνη από το στόμα εως 6 μήνες μετά τη διακοπή της, που παίρνουν φωτοευαισθητοποιούς παράγοντες (όπως τετρακυκλίνες) και σε πρόσφατα μαυρισμένη επιδερμίδα, ενώ μετά πρέπει να φοράτε αντιηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον SPF30 το λιγότερο για 1 μήνα. Επίσης καλό είναι να αποφεύγονται κρέμες με ερεθιστικούς παράγοντες όπως τοπικά ρετινοειδή και ΑΗΑ πριν και μετά τη συνεδρία.

            Φυσικά για περισσότερες πληροφορίες καλό είναι να συζητήσετε με το δερματολόγο σας, τον πιο ειδικό και στο θέμα της αποτρίχωσης.

            Άγις Γραφάκος, Δερματολόγος

            Αισθητική Δερματολογία-δερματοχειρ/κή

            agis_grafakos@yahoo.gr

            ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

            laser ανάπλαση δέρματος χωρίς επιπλοκές

            αποτρίχωση με λέιζερ – τα μικρά μυστικά

            μάθετε τα πάντα για την ΥΠΕΡΤΡΙΧΩΣΗ και τον ΔΑΣΥΤΡΙΧΙΣΜΟ στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

            Η ανδρική τριχόπτωση μπορεί να αντιμετωπιστεί;