Τσιγαρόβηχας – Αντιμετώπιση: Τα έξι βήματα για να ηρεμήσετε

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
τσιγαρόβηχας
Αν καπνίζετε και έχετε τον βήχα που είναι γνωστός και ως “βήχας του καπνιστή”, πρέπει να γνωρίζετε ότι στην πραγματικότητα αυτό είναι ένα φυσιολογικό πράγμα. Είναι ένα σημάδι ότι το σώμα σας προσπαθεί να αντιμετωπίσει το κακό που του κάνετε και προσπαθεί να θεραπεύσει τον εαυτό του.

Ο τσιγαρόβηχας είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά στον οργανισμό. Το σώμα σας πάντα προσπαθεί να επιδιορθώσει τα όσα δεν πάνε καλά στον οργανισμό. Ακόμα και αν εσείς δεν συνειδητοποιείτε (ή απλά δεν παραδέχεστε…) ότι προκαλείτε πολλά προβλήματα με τις συνήθειές σας (κάπνισμα, κακή διατροφή, καθιστική ζωή κλπ).

H διακοπή του καπνίσματος είναι ο μόνος τρόπος που θα μπορέσετε να σταματήσετε μόνιμα τον βήχα του καπνιστή. Εντούτοις, υπάρχουν 6 ακόμα γρήγοροι και δοκιμασμένοι τρόποι για να βοηθήσετε το σώμα σας να θεραπευθεί πιο αποτελεσματικά, να ανακουφίσει τον ερεθισμό και να σταματήσει προσωρινά τον βήχα.

Ο τσιγαρόβηχας έχει ορισμένες απλές θεραπείες που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αισθανθείτε λίγο καλύτερα

  1. Πίνετε αρκετό νερό: Δεν είναι τυχαίο που οι γιατροί και οι ειδικοί σε θέματα υγείας πάντα σας συνιστούν να πίνετε περισσότερο νερό. Είναι το πρώτο βήμα για να διαχειριστείτε κάθε πρόβλημα υγείας, από τις αλλεργίες μέχρι την προσπάθειά σας να χάσετε βάρος. Αποδεικνύεται ότι η κατανάλωση 6-8 ποτηριών νερού την ημέρα βοηθά στην ανακούφιση του βήχα του καπνιστή. Αυτό συμβαίνει επειδή αραιώνει τη βλέννα στους πνεύμονες και τον λαιμό σας. Οι γαργάρες με χλιαρό αλατόνερο μπορούν επίσης να προσφέρουν κάποια ανακούφιση στον ερεθισμένο λαιμό.
  2. Απλά προσθέστε μέλι: Προσθέτοντας λίγο μέλι στο τσάι σας, ή απλά αν τρώτε ένα κουταλάκι από καλό, αγνό μέλι, μπορεί να απαλύνει πραγματικά το λαιμό σας. Την γεύση του ξεπερνούν μόνο οι αντιβακτηριακές του ιδιότητες!
  3. Παστίλιες λαιμού: Οι κλασικές παστίλιες για τον βήχα θα μειώσουν τον ερεθισμό που οδηγεί σε βήχα. Οι παστίλιες με βιταμίνη C παρέχουν την ίδια ανακούφιση για το λαιμό σας. Αλλά έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα των βιταμινών που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
  4. Ατμός από ευκάλυπτο ή μέντα στο δωμάτιο: Αφήσετε ατμό από βρασμένο ευκάλυπτο, είτε ατμό από βρασμένα φύλλα μέντας ως ένα ιδιότυπο «υγραντήρα» στο δωμάτιό σας. Θα σας βοηθήσει να αναπνέετε καλύτερα.
  5. Ύπνος με το κεφάλι σας ελαφρώς ανασηκωμένο: Στηρίξτε το κεφάλι σας σε 1-2 μαξιλάρια, ενώ κοιμάστε. Αυτό θα ελαχιστοποιήσει την αποστράγγιση της βλέννας προς τον λαιμό σας, που οδηγεί σε βήχα. Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι αυτός ο τρόπος είναι πολύ αποτελεσματικός. Δεν αφήνει τον λαιμό σας να γεμίζει με βλέννα και έτσι αισθάνεστε πολύ καλύτερα την επόμενη μέρα, ειδικά το πρωί.
  6. Να τρώτε υγιεινά και να ασκείστε: Αυτά τα δύο αποτελούν ουσιαστικό μέρος κάθε υγιεινού τρόπου ζωής. Ακριβώς επειδή καπνίζετε, πρέπει να προσέχετε ακόμα παραπάνω την υγεία σας.

Πηγές: https://www.medicalnewstoday.comhttps://www.healthline.comhttps://vapingdaily.com