Ο εγκέφαλός σας λέει ότι οι καρδιές στην εικόνα έχουν διαφορετικό χρώμα, σωστά; ΛΑΘΟΣ!…

καρδιές
Ρίξτε μια ματιά στην παραπάνω εικόνα. Σίγουρα αυτό που βλέπετε είναι μωβ και πορτοκαλί καρδιές μέσα σε ένα πλαίσιο από πράσινες και μπλε κάθετες γραμμές. Αλλά στην πραγματικότητα όλες οι καρδιές στην εικόνα έχουν το ίδιο χρώμα!

Θέλετε απόδειξη; Δείτε στο παρακάτω βίντεο από το Bite Size Psych πώς φαίνονται οι καρδιές, αν βγάλουμε τις ρίγες από την εικόνα. Τα πάντα εξαρτώνται από τις ρίγες. Γύρω από τις “μωβ” καρδιές, οι κάθετες ρίγες είναι μπλε, ενώ γύρω από τις “πορτοκαλί” καρδιές, οι κάθετες ρίγες είναι πράσινες.

Αυτό το μικρό τέχνασμα, όπως και οι περισσότερες οπτικές ψευδαισθήσεις, μας δίνουν συναρπαστικές πληροφορίες για το πώς λειτουργεί το σύστημα της όρασής μας και ειδικά για τον τρόπο που ο εγκέφαλος αποκωδικοποιεί τα οπτικά ερεθίσματα που λαμβάνει από τα μάτια.

Μπορεί να πιστεύουμε ότι το χρώμα είναι κάτι αντικειμενικό, αλλά στην πραγματικότητα η αντίληψή μας για το χρώμα ενός αντικειμένου εξαρτάται από το πλαίσιο, στο οποίο το κοιτάμε, αλλά και τα αντικείμενα που βρίσκονται δίπλα του.

Όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο, υπάρχουν και μερικά ακόμα παραδείγματα για τον απίστευτο τρόπο που λειτουργεί στην πραγματικότητα ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

Στο βασικό μας παράδειγμα με τις καρδιές, αν κοιτάξετε προσεκτικά, θα δείτε ότι οι ρίγες δεν είναι απλά πράσινες, αλλά είναι πράσινες και μπλε εναλλάξ.

καρδιές

Οι μπλε ρίγες, όταν περνούν πάνω από την καρδιά, την κάνουν να φαίνεται μωβ, ενώ οι πράσινες ρίγες, όταν περνούν πάνω από την καρδιά, την κάνουν να φαίνεται πορτοκαλί.

Τέτοιες ψευδαισθήσεις μας δίνουν να καταλάβουμε ότι ο εγκέφαλος εφαρμόζει κανόνες για να αποκωδικοποιήσει αυτά που βλέπει γύρω του. Αυτοί οι κανόνες ΔΕΝ είναι απόλυτοι, αλλά εξαρτώμενοι από εκάστοτε περιστάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η «σπείρα του Fraser» και άλλες 4 οφθαλμαπάτες με… ονοματεπώνυμο!

Κάντε αυτό και θα βλέπετε τα πάντα γύρω σας με άλλο χρώμα! (ΒΙΝΤΕΟ)

Κοιτάξτε την κουκίδα και μετά από λίγο δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας – Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο (ΒΙΝΤΕΟ)

image description

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η ζάλη, ή αλλιώς ζαλάδα, είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οριστεί ως το αίσθημα αστάθειας ή απώλειας της...

Κάντε αναζήτηση στην εγκυκλοπαίδεια υγείας του iatropedia.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Όλες οι ειδήσεις

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν

Top 5 Trends