Καλύτερο το αντηλιακό από την ομπρέλα στην προστασία του δέρματος

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αντηλιακό
Μπορεί το καλοκαίρι να είναι -δυστυχώς- ακόμα μακριά, αλλά μια νέα, ασυνήθιστη, τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή σε πραγματικές συνθήκες- έρχεται να μας δώσει... καλοκαιρινές συμβουλές, αφού συνέκρινε την προστασία ενάντια στον ήλιο από ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 100, με την αντίστοιχη προστασία που μας προσφέρει μια ομπρέλα.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι το αντηλιακό προστατεύει καλύτερα από τα εγκαύματα, από ό,τι η ομπρέλα, αν κανείς μείνει στην παραλία για τρεισήμισι ώρες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Χάο Ου-Γιανγκ της εταιρείας Johnson & Johnson (η οποία παράγει αντηλιακά και χρηματοδότησε εν μέρει την μελέτη), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό δερματολογίας «JAMA Dermatology», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, πειραματίσθηκαν σε μια ηλιόλουστη παραλία των ΗΠΑ με 81 εθελοντές. Από αυτούς, οι 41 χρησιμοποίησαν ομπρέλα και οι 40 αντηλιακό με δείκτη προστασίας 100.

Μία ημέρα μετά, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ολόσωμη δερματολογική εξέταση, για τυχόν εγκαύματα. Διαπιστώθηκε ότι κάψιμο από τον ήλιο είχαν πάθει το 78% (32 άτομα) όσων χρησιμοποιούσαν μόνο ομπρέλα, έναντι ποσοστού 25% (δέκα άτομα) όσων είχαν βάλει αντηλιακό. Συνολικά, υπήρξαν 142 εγκαύματα στην ομάδα με την ομπρέλα, έναντι 17 στην ομάδα με το αντηλιακό.

Πάντως, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι «αν και τΑ αντηλιακά με SRF 100 ήταν πιο αποτελεσματικά από ό,τι η ομπρέλα, καμία από τις δύο μεθόδους προστασίας δεν εμπόδισε τελείως το κάψιμο από τον ήλιο. Αυτό σημαίνει ότι είναι καλύτερα κανείς να χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό και των δύο για να προστατευτεί από τις υπεριώδεις ακτίνες (UV)». Ακόμη, τα αντηλιακά πρέπει να έχουν δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30, ιδίως αν έχει κανείς ανοιχτόχρωμο δέρμα.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελέγξτε το αντηλιακό σας ΠΡΙΝ πάτε για ηλιοθεραπεία – Δείτε γιατί

Έγκαυμα: Τι να κάνετε αν καείτε από τον ήλιο – Παραδείγματα εγκαυμάτων (εικόνες)

Καλοκαίρι και υγεία ματιών: Τι πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε γυαλιά ηλίου

Παιδί και έκθεση στον ήλιο: Οι κανόνες ασφάλειας ανά ηλικία

Έγκαυμα από τον ήλιο: Γιατί προκαλεί φαγούρα και πώς να την σταματήσετε

Ηλιοθεραπεία: Τι μετράει ο δείκτης SPF στα αντηλιακά και ποιοι είναι οι σχετικοί περιορισμοί

Ηλιοθεραπεία: Τι σας κάνουν οι ακτίνες UVA και UVB – Τι ισχύει με τον δείκτη SPF στα αντηλιακά