Καφεΐνη: Πώς να μείνετε σε εγρήγορση αν σας πειράζει ο καφές

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καφεΐνη
Το να παραμείνετε ξύπνιοι στο χώρο εργασίας μπορεί να αποδειχτεί μια πραγματική πρόκληση όταν είστε κουρασμένοι, έχετε βαρεθεί, ή δεν έχετε κοιμηθεί καλά την προηγούμενη μέρα.

Αλλά πριν βάλετε (ακόμα) ένα ποτήρι καφέ, ή καταφύγετε σε κάποιο ενεργειακό ποτό (όλα βασίζονται στην καφεΐνη), δοκιμάστε τους παρακάτω απλούς τρόπους για να διεγείρετε τις αισθήσεις σας και να παραμείνετε σε εγρήγορση.

Εγρήγορση χωρίς καφεΐνη: Οπτικά ερεθίσματα

Μεγιστοποιήστε την έκθεσή σας στο φως

Το εσωτερικό ρολόι του οργανισμού σας ρυθμίζεται από την ποσότητα του φωτός γύρω σας. Περισσότερο φως σημαίνει αυξημένη εγρήγορση. Ανοίξτε τα πατζούρια και αφήστε το φως του ήλιου να μπει. Βγείτε έξω, ή ανοίξτε όλα τα φώτα στο γραφείο σας ή γύρω από το χώρο εργασίας σας.

Άσκηση για τα μάτια

Περιστρέψτε τα μάτια σας προς κάθε κατεύθυνση και ανοιγοκλείστε τα μερικές φορές. Η εργασία μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση των ματιών. Κάντε συχνά διαλείμματα σκοπίμως.

Εγρήγορση χωρίς καφεΐνη: Ακουστική διέγερση

Ακούστε μουσική

Δοκιμάστε οποιαδήποτε μουσική σας κρατάει σε εγρήγορση. Συνδέστε τα ακουστικά στα ηχεία, αν χρειαστεί, προκειμένου να μην ενοχλείτε τους γύρω σας.

Οσμή – οσφρητική υποκίνηση

Στην αρωματοθεραπεία τα αιθέρια έλαια από μέντα (για την ενίσχυση της ενέργειας), από δεντρολίβανο (για την οικοδόμηση της ευαισθητοποίησης), από ευκάλυπτο (για την αύξηση του οξυγόνου), από ξύλο κέδρου (για να ενεργοποιήσετε το μυαλό σας) και από κανέλα (για τη βελτίωση του χρόνου αντίδρασης σας) είναι αποδεδειγμένο ότι διεγείρουν και ξαγρυπνούν τον εγκέφαλο. Τα εσπεριδοειδή, όπως τα λεμόνια, τα γκρέιπφρουτ και τα πορτοκάλια είναι επίσης φυσικά οσφρητικά διεγερτικά.

Εγρήγορση χωρίς καφεΐνη: Γευστική διέγερση

Πίνετε άφθονο νερό

Κρατήστε ένα ποτήρι ή μπουκάλι νερό κοντά σας και να πίνετε από αυτό όλη την ημέρα. Η αφυδάτωση μπορεί να σας αφήσει κουρασμένους, νωθρούς και με υπνηλία.

Φάτε μια ενεργειακή μπάρα δημητριακών

Οι ξηροί καρποί και τα φρούτα (όπως μπανάνες, μήλα και φράουλες) είναι σίγουρο ότι θα σας βοηθήσουν. Άλλη μια λύση είναι το απλό γιαούρτι με μούσλι. Αποφύγετε υδατάνθρακες και ζαχαρούχα σνακ που σας κάνουν μετά από λίγο να νιώθετε υπνηλία.

Εγρήγορση χωρίς καφεΐνη: Ερεθίσματα αφής

Ρίξτε κρύο νερό στο πρόσωπό σας

Όταν το σώμα σας εκτίθεται σε κρύο νερό, προσαρμόζεται για να ρυθμίσει την εσωτερική του θερμοκρασία. Αυτή η διαδικασία σας κρατά σε εγρήγορση.

Μπείτε σε κίνηση

Σηκωθείτε από την καρέκλα σας και περπατήστε, ή κάντε ένα μικρό τρέξιμο, ή ίσως ανεβοκατεβείτε γρήγορα τις σκάλες. Επίσης κάντε εκτάσεις, μικρά άλματα, προβολές, push-ups και κάμψεις, αν το επιτρέπει ο χώρος και ο χρόνος σας. Αν πρέπει να είστε πιο διακριτικοί, τότε κουνήστε γρήγορα τα πόδια σας και κάντε αναπηδήσεις με τα γόνατά σας πάνω και κάτω.

http://www.lifehack.org