Ακούτε “Yanny” ή “Laurel” σε αυτό το ακουστικό κλιπ; Διχασμός σε… παγκόσμια κλίμακα στο internet! [vids, audio]

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Ο... κακός χαμός γίνεται από την περασμένη Τρίτη στο διαδίκτυο με ένα ακουστικό κλιπ, που κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποια λέξη ακούει να προφέρεται.

Λέγεται ότι η αρχή έγινε με μια ανάρτηση στο Reddit και στην συνέχεια εξαπλώθηκε σαν φωτιά μέσω του twitter:

Σύντομα οι πάντες στον παγκόσμιο ιστό, από απλούς χρήστες μέχρι και διασημότητες, όπως η Ellen DeGeneres και ο JJ Watt, μιλούσαν γι’ αυτό. Είναι σαν μια ηχητική εκδοχή του «Φορέματος”, μιας φωτογραφίας που μας τρέλανε το 2015, όταν κανείς δεν μπορούσε να συμφωνήσει αν το ένδυμα που έδειχνε ήταν λευκό και χρυσό, ή μπλε και μαύρο.

Yanny

«Το Φόρεμα» που δίχασε το διαδίκτυο το 2015. Οι μισοί το βλέπουν «λευκό-χρυσό» και άλλοι μισοί το βλέπουν «μπλε-μαύρο».

Εσείς ακούτε την λέξη “Yanny” ή την λέξη “Laurel”;

Οι μισοί σχεδόν άνθρωποι που ακούν αυτό το αρχείο ήχου ακούν την μία λέξη και οι άλλοι μισοί την άλλη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ASAP Science, το 47% ακούει “Yanny” και το 53% ακούει “Laurel”!

Τι ακούτε λοιπόν;

Όπως τότε με το χρώμα στο φόρεμα, έτσι και τώρα, υπάρχει μια απλή εξήγηση για το γιατί οι μισοί ακούν “Yanny” και οι υπόλοιποι “Laurel”.

«Ένα μέρος της εξήγησης αφορά την καταγραφή του ήχου», δήλωσε ο Brad Story, καθηγητής ομιλίας, γλώσσας και ακρόασης στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. «Δεν είναι πολύ υψηλής ποιότητας και αυτό από μόνο του επιτρέπει να υπάρχει κάποια ασάφεια”.

Στη συνέχεια, είπε, πρέπει να λάβετε υπόψη τους διάφορους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι ακούνε αυτό το αρχείο: μέσω κινητών τηλεφώνων, ακουστικών σε υπολογιστή, ηχείων κ.λπ. Ο Brad Story έκανε ακουστική ανάλυση στο αρχείο ήχου και κατέγραψε και τον εαυτό του να προφέρει τις λέξεις “Yanny» και «Laurel», για σύγκριση.

Διαβάστε επίσης: Το απίστευτο φαινόμενο McGurk: Δείτε το βίντεο – Άλλο θα βλέπετε και άλλο θα ακούτε!

«Όταν ανέλυσα την ηχογράφηση της λέξης Laurel, η τρίτη συχνότητα είναι πολύ υψηλή για το γράμμα L. Μετά πέφτει για το γράμμα R και στη συνέχεια ανυψώνεται πάλι για το L», είπε. «Το ενδιαφέρον για τη λέξη Yanny είναι ότι η δεύτερη συχνότητα που παράγουν οι φωνητικές μας χορδές ακολουθεί σχεδόν το ίδιο μονοπάτι, από την άποψη της φασματογραφικής απεικόνισης του ήχου, όπως και η λέξη Laurel».

Τι σημαίνει αυτό;

«Σε μια χαμηλής ποιότητας εγγραφή, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι θα μπερδέψουν τη δεύτερη και την τρίτη συχνότητα και θα ακούσουν Yanny αντί για Laurel».

Ο Brad Story είπε επίσης, ότι, αν αλλάξετε τα μπάσα και τα πρίμα της αρχικής εγγραφής, μπορείτε να ακούσετε και τις δύο λέξεις!

“Πιθανότατα η αρχική ηχογράφηση ήταν Laurel”, κατέληξε.

https://edition.cnn.com
https://www.theguardian.com