Αυχενικό σύνδρομο: Απλές κινήσεις για να μην πονάτε [pics, vids]

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αυχενικό σύνδρομο
Το αυχενικό σύνδρομο είναι μια πολύ συχνή πάθηση που επιδεινώνεται όσο μεγαλώνει το άτομο ηλικιακά. Πάνω από το 85% των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών έχουν προβλήματα αυχενικής σπονδύλωσης. Όταν τα συμπτώματα να εμφανιστούν, υπάρχουν μη χειρουργικές θεραπείες (ασκήσεις) που είναι συχνά πολύ αποτελεσματικές.

Το αυχενικό σύνδρομο, ή αυχενική σπονδύλωση, είναι ένας γενικός ιατρικός όρος για την φθορά και τις μικροπληγές που έρχονται με το πέρασμα του χρόνου και επηρεάζουν τους σπονδυλικούς δίσκους στο ύψος του αυχένα σας.

Στο αυχενικό σύνδρομο, καθώς οι δίσκοι αυτοί αφυδατώνονται και συρρικνώνονται, εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια οστεοαρθρίτιδας, όπως ο σχηματισμός οστικών προεξοχών κατά μήκος των άκρων των οστών.

Οι κινήσεις που ανακουφίζουν

Στις παρακάτω φωτογραφίες μπορείτε να δείτε μερικές απλές κινήσεις, τις οποίες μπορείτε να κάνετε καθημερινά και αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, για να ανακουφιστείτε από τους πόνους και το “πιάσιμο” που προκαλεί το αυχενικό σύνδρομο:

αυχενικό σύνδρομο
αυχενικό σύνδρομο

Συμπτώματα

Για τους περισσότερους ανθρώπους η αυχενική σπονδύλωση δεν προκαλεί κανένα ασυνήθιστο σύμπτωμα και εκδηλώνεται απλά με πόνο και δυσκαμψία στον αυχένα.

Μερικές φορές, αυχενική σπονδύλωση είναι αποτέλεσμα μίας μείωσης του χώρου που απαιτείται από το νωτιαίο μυελό και τις ρίζες των νεύρων που διέρχονται μέσω της σπονδυλικής στήλης προς το υπόλοιπο σώμα σας. Εάν τα νεύρα και οι νευρικές ρίζες πιέζονται, μπορεί να αντιμετωπίσετε:

  • Μυρμήγκιασμα, μούδιασμα και αδυναμία στα χέρια και τα πόδια
  • Έλλειψη συντονισμού και δυσκολία στο περπάτημα
  • Ακράτεια και γενικά πιο συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Ζητήστε ιατρική βοήθεια εάν παρατηρήσετε μια ξαφνική εμφάνιση μουδιάσματος ή αδυναμίας, ή οξεία ακράτεια και απώλεια ελέγχου στις εντερικές σας κινήσεις.

Στο βίντεο που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε πιο αναλυτικά τις ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας, προκειμένου να μειώσετε τους πόνους και το μούδιασμα από το αυχενικό σύνδρομο:

http://www.mayoclinic.org