Πεινούν οροθετικοί και μένουν μωρά χωρίς γάλα στις υποστηρικτικές δομές του ΚΕΕΛΠΝΟ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Σοκ προκαλεί η διαδικτυακή συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο Iatropedia ο πρόεδρος του ΣΕΚΕΕΛ. Η Μεγάλη Εβδομάδα πλησιάζει αλλά κάποιοι ζουν μόνιμα ημέρες "παθών" καθώς στις δομές σίτισης ευπαθών ομάδων οροθετικών που διατηρεί το ΚΕΕΛΠΝΟ σε Αθήνα και Πειραιά, δεν εγκρίνονται εγκαίρως τα κονδύλια με αποτέλεσμα την Καθαρά Δευτέρα να έχουν φάει σκέτο ρύζι και τώρα να μην υπάρχουν κουτιά βρεφικού γάλακτος για τα παιδιά τους ούτε αρκετά τρόφιμα για το μαγείρεμα.

Την ανατριχιαστική καταγγελία έκανε σήμερα μιλώντας στο iatropedia ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ (ΣΕΚΕΕΛ), Σταμάτης Πουλής, που μας απαρίθμησε όλα τα προγράμματα πρόληψης και ενημέρωσης για τον HIV τα οποία υπολειτουργούν…

Έδιναν κάθε μέρα 10 σύριγγες σε κάθε χρήστη ενδοφλέβιων ναρκωτικών, τώρα δίνουν μόλις 3 για να φτάσουν, καθώς προμήθειες δεν γίνονται σωστές, παρά τις οδηγίες του ΠΟΥ για τα προγράμματα αυτά!

Έκαναν το 2015 ενημέρωση σε 25.000 μαθητές ανά την Ελλάδα, και το 2016 έκαναν μόλις σε 3000 μαθητές επειδή η διοίκηση δεν ενέκρινε τα κονδύλια μετάβασης των ειδικών στις περιοχές που έκαναν αίτημα.

Έδιναν μόλις 100 ευρώ για κάθε οροθετικό το μήνα για την σίτισή του, και τώρα δίνουν όποτε θέλουν, όσα θέλουν  με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συνεχώς δυνατότητα σωστής σίτισης…

Τα προβλήματα υποχρηματοδότησης του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν αφορούν μόνο τους 800 εργαζόμενους σε αυτό, γιατρούς, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, οικονομολόγους υγείας, διοικητικούς… Αφορούν όλο το φάσμα της Δημόσιας Υγείας που θα σκάσει σαν «υγειονομική βόμβα» στα κεφάλια όλων μας μέσα στα επόμενα χρόνια.

Όπως μας είπε ο κ. Πουλής, ήδη 20 γιατροί που είχαν προσληφθεί πέρσι μέσω λίστας του ΚΕΕΛΠΝΟ για τις ΜΕΘ, δήλωσαν παραίτηση επειδή παίρνουν λιγότερα χρήματα από αυτά που προβλέπει η σύμβασή τους (δεν τους αναγνώρισαν την προϋπηρεσία τους στον ιδιωτικό τομέα η οποία -σημειωτέον- αποτελούσε προαπαιτούμενο για την επιλογή τους).

Από την διοίκηση κωφεύουν, από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχουν δώσει σε πολλές περιπτώσεις υποσχέσεις που δεν τηρούν και τελικά οι εργαζόμενοι βρίσκονται με 10 ημέρες καθυστέρηση στην τακτική μισθοδοσία Μαρτίου 2017 και με χρωστούμενα εφημεριών από προηγούμενα έτη! Χάος…

Ακούστε παρακάτω την συνέντευξη του κ. Πουλή:

Διαβάστε παρακάτω την σημερινή ανακοίνωση του ΣΕΚΕΕΛ για τις ελλείψεις:

«ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ HIV ΛΟΙΜΩΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΟΡΟΘΕΤΙΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ»
Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους.

Το σχολικό έτος 2014-2015 ενημερώθηκαν από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. 25.000 μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ελληνική Επικράτεια. Ο αντίστοιχος αριθμός για το έτος 2015-2016 ανήλθε στους 20.000 μαθητές και δυστυχώς για την σχολική περίοδο 2016-2017 που διανύουμε μέχρι σήμερα έχουν ενημερωθεί μόνο 3.000 μαθητές ενώ δεν έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα 250 αιτήματα σχολικών μονάδων όλης της Ελληνικής Επικράτειας που αφορούν στην υγειονομική ενημέρωση για τον ιό HIV και τα ΣΜΝ.

Η υλοποίηση προγραμμάτων μείωσης βλάβης σε Χρήστες Ενδοφλέβιων Ναρκωτικών (δωρεάν διανομή συρίγγων και υλικού ασφαλούς χρήσης), τα οποία είναι ζητήματα υψηλής σημασίας για την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διακόπτονται σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έχουν μειωθεί δραματικά κατά τους τελευταίους 2 μήνες και έχουν πλέον σταματήσει την τελευταία εβδομάδα.

Οι στεγαστικές δομές του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. για οροθετικά άτομα, για τρίτη φορά μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες βρίσκονται σε αδυναμία να παράσχουν σίτιση και στοιχειώδη είδη διαβίωσης σε δεκάδες άτομα που ανήκουν στον ευάλωτο αυτό πληθυσμό και παρουσιάζουν πολλαπλές ευπάθειες (πρόσφυγες, μετανάστες , μονογονεϊκές οικογένειες), εξαιτίας της αδιαφορίας της Διοίκησης του Οργανισμού να ανταποκριθεί εγκαίρως στις ανάγκες.
Η αυθαίρετη, διοικητικά και επιστημονικά, μεταφορά και διάθεση προσωπικού του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. το τελευταίο διάστημα σε άλλους φορείς έχει ως συνέπεια την αποδυνάμωση του ίδιου του Οργανισμού, την απαξίωση των Εργαζομένων και του έργου τους, πάνω από όλα όμως πλήττει τους ίδιους τους ωφελούμενους από τα προγράμματα και τις δράσεις του Οργανισμού, την Δημόσια Υγεία και το κοινωνικό σύνολο.

Για όλα τα παραπάνω, οι ίδιοι οι Εργαζόμενοι έχουμε εκφράσει αλλεπάλληλα και εγγράφως κατά το τελευταίο ένα χρόνο την αγωνία μας και έχουμε προειδοποιήσει για τις οδυνηρές συνέπειες της αδιαφορίας της Διοίκησης για την Δημόσια Υγεία, την ατομική υγεία του ευάλωτου αυτού πληθυσμού -ο οποίος εδώ και 25 χρόνια είναι στον πυρήνα των δράσεων και των υπηρεσιών του Οργανισμού- αλλά και για το κύρος και την αξιοπρέπεια της ίδιας της Πολιτείας και συνολικά όλων μας ως Κοινωνία.

Θέτουμε δημοσίως την Διοίκηση προ των ευθυνών της.

Το Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.