Παναγιώτης Ψυχάρης: Το σχέδιό τους είναι το gate keeping αλλά θα το ακυρώσει ο ίδιος ο λαός

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Υπέρ της διατήρησης των ιδιωτικών ιατρείων των γιατρών του πρώην ΙΚΑ, νυν ΠΕΔΥ, που δικαιώνονται κατά 100άδες επειδή δεν τα έκλεισαν, τάχθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠ- ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ, Παναγιώτης Ψυχάρης στη ζωντανή διαδικτυακή συνέντευξη που παραχώρησε στο iatropedia .

Πλην όμως, ο κ. Ψυχάρης τάσσεται σαφώς αντίθετος στην εφαρμογή του gate keeping στις μονάδες ΤΟΜΥ σύμφωνα με το σύστημα που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
«Οι ΤΟΜΥ απέτυχαν ήδη ως εγχείρημα επειδή οι ίδιοι οι γιατροί τους γυρίζουν την πλάτη μη συμμετέχοντας στις προκηρύξεις για την στελέχωσή τους», μας είπε ο κ. Ψυχάρης και συνέχισε: «Για αυτό το λόγο πήραν πίσω το ηλικιακό όριο αλλά έδωσαν παράλληλα και παράταση..».

Όπως λέει ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ, στο σύστημα πρωτοβάθμιας πρέπει να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση οι πολίτες σε όλες τις ιατρικές ειδικότητες.

«Παρά το σεβασμό που έχω στους γενικούς γιατρούς, πιστεύω πραγματικά ότι μία γυναίκα με μητρορραγία, δεν θα περιμένει πρώτα να της δώσει άδεια ο γενικός γιατρός πριν πάει σε γυναικολόγο… Δεν ταιριάζει με την ελληνική νοοτροπία αυτό», σημειώνει.

Εκτός αυτού όμως, ο έμπειρος συνδικαλιστής ασκεί κριτική, παρότι φίλα προσκείμενος στο ΣΥΡΙΖΑ, και στην κυβέρνηση που συνεχίζει να δίνει μόλις 5% του ΑΕΠ στην Υγεία. «Αυτό αναγκάζει τον Έλληνα πολίτη να βάζει το χέρι στη τσέπη και έχουμε φτάσει ένα 40,3% της δαπάνης να είναι ιδιωτικό», τονίζει ο κ. Ψυχάρης. Αντίθετα, κρίνει αν πάρουν πίσω στα Κέντρα υγείας όλους τους γιατρούς που δικαιώνονται από τα δικαστήρια και βγει και η προκήρυξη των 450 μονίμων που έχει υποσχεθεί ο κ. Ξανθός για τα Κέντρα Υγεία, θα πάρει ανάσα το σύστημα και θα βελτιωθεί η πρόσβαση των ασθενών.

Παρακολουθήστε παρακάτω τη συνέντευξη: