Π. Αρναούτης: Σοκ για τη νέα διάταξη – Θα μας δώσει λύση ο ΕΟΠΥΥ ή θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στην διαδικτυακή συνέντευξη που είχε το iatropedia με τον κ. Παύλο Αρναούτη, ένα θέμα ήταν απρόσμενα επίκαιρο: Το βράδυ της Τετάρτης, λίγο πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Ψυχική Υγεία, κατατέθηκε η πιο παράλογη διάταξη των τελευταίων ετών στο χώρο της Υγείας. Τα μέλη του ΣΕΙΒ πρέπει να βρίσκουν ο καθένας τις 3 φθηνότερες τιμές κάθε προϊόντος που διαθέτουν και να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση στον ΕΟΠΥΥ ότι αληθώς αυτές είναι οι πιο χαμηλές τιμές στην Ευρώπη!

Ανεφάρμοστη είναι η διάταξη που κατατέθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα και ψηφίστηκε άμεσα στο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΙΒ, Παύλος Αρναούτης στη διαδικτυακή συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο iatropedia.

Να θυμίσουμε ότι είχαμε κατά αποκλειστικότητα μεταδώσει προ ημερών ότι προωθείται αυτή η διάταξη. Διαβάστε το σχετικό άρθρο εδώ.

Δεν είναι δυνατόν να υπογράφουν και να δεσμεύονται νομικά οι ίδιοι οι προμηθευτές κάτι για το οποίο δεν μπορούν να είναι σίγουροι ότι ισχύει. Οι τιμές κάθε κωδικού σε ιατρικό και βιολογικό εξοπλισμό δεν υπάρχουν σε κάποια «τράπεζα» πληροφοριών. Ούτε ο παραγωγός τους δεν μπορεί να γνωρίζει πόσο πωλούνται σε κάθε χώρα της ΕΕ. πως είναι δυνατόν λοιπόν, να το ξέρουν οι Έλληνες προμηθευτές, μέλη του ΣΕΙΒ;

Ο κ. Αρναούτης πιστεύει ότι δεν θα ισχύσει τελικά το μέτρο και ότι η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ που μας έχει συνηθίσει σε τεχνοκρατικές λύσεις, θα βρει και εδώ την χρυσή τομή. Είναι πάντως περίεργο, παραπονέθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΙΒ, που είχαμε 3ωρη συνάντηση στον Οργανισμό μερικές μέρες πριν, έγινε απλή αναφορά ότι θα μπορούσε να ισχύσει ένα τέτοιο μέτρο αλλά δεν ζητήθηκε η άποψή τους ούτε και ενημερώθηκαν ότι τελικά θα το περάσουν σε διάταξη… «Έχουμε στενή και καλή συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ και δεν υπάρχει λόγος να μην συζητούνται όλα και να μας ζητούν την γνώμη, Οι προθέσεις μας είναι καλές», είπε ο κ. Αρναούτης.

Σχετικά για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία, όπου οι τιμές καθορίζονται εδώ και χρόνια από το Παρατηρητήριο Τιμών, τα μέλη του ΣΕΙΒ παραδίδουν προϊόντα όταν τους ζητηθούν αλλά οι διοικήσεις των νοσοκομείων δεν έχουν χρήματα και έτσι δεν κάνουν όσες παραγγελίες πραγματικά χρειάζονται. Και αυτός είναι ο λόγος των ελλείψεων μας είπε ο κ. Αρναούτης.

Δείτε παρακάτω όλη την συνέντευξη: