Π. Αποστολίδης: Πρώτα οι ασθενείς, μετά η σωστή εξοικονόμηση και τέλος η φαρμακοβιομηχανία

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Διαδικτυακή συνέντευξη με έκτακτη επικαιρότητα από την Βουλή φιλοξένησε σήμερα το iatropedia... Αν τα μέτρα που πιθανώς θα περάσουν σήμερα και τα υπόλοιπα με νομοσχέδιο μέσα στον Απρίλιο είναι αυτά που έχουν προταθεί από το ΥΥΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ, τότε οι πρώτοι που θα πληγούν είναι οι ασθενείς. Αυτό ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης μιλώντας στο iatropedia.

Δείτε εδώ το ρεπορτάζ για τις σημερινές εξελίξεις στη Βουλή.

Ο κ. Αποστολίδης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες μας για κατάθεση τροπολογίας σήμερα ή αύριο ώστε να μην χαθεί το τέλος του μήνα και η δυνατότητα να ισχύει αναδρομικά από 1.1.2017 το ενοποιημένο rebate. Και γιατί να ισχύσει αναδρομικά από τις αρχές του έτους; Επειδή υπάρχει μνημονιακή δέσμευση της χώρας μας να μειώσει το clawback στην φαρμακοβιομηχανία κατά 30%.

Με την κίνηση αυτή λοιπόν, ουσιαστικά νομοθετεί η κυβέρνηση να τους πάρει πίσω τα χρήματα που θα τους εξοικονομήσει φέτος από το clawback.

Με την δημόσια φαρμακευτική δαπάνη να έχει «παγώσει» στο 1,94 δις ευρώ μέχρι και το 2018, τα clawback και τα rebates να φτάνουν το 1 δις ευρώ ετησίως, τις τιμές των φαρμάκων να είναι στις χαμηλότερες τις ΕΕ και τα νέα μέτρα να χειροτερεύουν απλώς την κατάσταση εμποδίζοντας ακόμα και την εισαγωγή νέων φαρμάκων στην χώρα, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ μας είπε:

Είναι σημαντικό να έχει ο Έλληνας ασθενής το φάρμακο που χρειάζεται, το οποίο αποτελεί την κατάλληλη θεραπεία για αυτόν στην συγκεκριμένη φάση (μέσω ελέγχων από τα πρωτόκολλα θεραπείας), να στηριχτεί η συνεργασία ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας με τις πολυεθνικές καθώς αποτελούν πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, και τελικά θα είμαστε και εμείς καλά.

Σε ερώτησή μας πάντως, τι θα γίνει αν ισχύσει το χειρότερο σενάριο και θεσμοθετηθούν τα μέτρα, ο κ. Αποστολίδης δεν δίστασαι να παραδεχτεί εμμέσως ότι ίσως λείψουν κάποια φάρμακα από την ελληνική αγορά και επισήμανε μάλιστα ότι οι εισαγωγές μέσω ΙΦΕΤ σε αυτήν την περίπτωση, είναι μια διαδικασία που θα στοιχίσει πολύ περισσότερο!

Δείτε παρακάτω την συνέντευξη: