Κυριάκος Θεοδοσιάδης: Χάσαμε την μπάλα με τις ελλείψεις φαρμάκων

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Θετική λίστα
Για τις ελλείψεις φαρμάκων που ταλαιπωρούν ασθενείς και φαρμακοποιούς, τις συμπεριφορές εκ μέρους συγκεκριμένων φαρμακοβιομηχανιών, την Novartis, το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων και άλλα σημαντικά θέματα μίλησε σήμερα στη διαδικτυακή συνέντεξη του iatropedia ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

Λείπουν φάρμακα αντιυπερτασικά, ινσουλίνες, για την κολίτιδα, κολλύρια, στατίνες αλλά και εμβόλια από τα ελληνικά φαρμακεία με αποτέλεσμα οι φαρμακοποιοί να χάνουν πολλές ώρες την ημέρα τηλεφωνώντας σε φαρμακαποθήκες και φαρμακευτικές εταιρίες αλλά «ανεβάζοντας» αναρτήσεις και στο …facebook στην προσπάθεια να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για τους πελάτες τους…

Αυτό αποκάλυψε σήμερα ο κ. Θεοδοσιάδης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «χάσαμε την μπάλα».

Στο ερώτημα του iatropedia ποιος φταίει για την κατάσταση αυτή, μας είπε ότι όλοι έχουν ένα μερίδιο ευθύνης αλλά βασικά οι φαρμακοβιομηχανίες δεν φέρνουν πια στην χώρα ανεξέλεγκτες ποσότητες και ΥΥΚΑ και ΕΟΦ δεν πράττουν τα δέοντα ώστε να γίνει σωστή διαχείριση του προβλήματος.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου μας έδωσε μάλιστα το παράδειγμα φαρμάκου για την οστεοπόρωση που ενώ οι ανάγκες σε μια περιοχή της χώρας είναι για 1000 κουτιά, τα φαρμακεία τροφοδοτούνται με μόλις 50 κουτιά!

Novartis

Για το σκάνδαλο με τη Novartis ο κ. Θεοδοσιάδης τοποθετήθηκε πρώτη φορά δημόσια από το iatropedia λέγοντας ότι «μας ζάλισαν το κεφάλι τα προηγούμενα χρόνια ότι έφταιγαν τα φαρμακεία για την φαρμακευτική δαπάνη όταν αποδείχτηκε ότι εμείς δεν συμμετείχα με ούτε στις τιμές ούτε και στον όγκο των φαρμάκων». Πρόσθεσε μάλιστα ότι τον όποιοι «επηρεασμό» έκανε η Novartis και πιθανώς κι άλλες εταιρίες, τον έκανε μέσω γιατρών και όχι μέσω των φαρμακοποιών.

Παρακολουθήστε παρακάτω την ενδιαφέρουσα συνέντευξη: