Κ. Λουράντος: Όλα καλά για τα μεγάλα συμφέροντα και όσους μπορούν να φοροδιαφύγουν

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Διαδικτυακή συνέντευξη στο iatropedia παραχώρησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κώστας Λουράντος και μίλησε για όλα... Αναλώσιμα, ΜΥΣΥΦΑ, αύξηση στις τιμές, ελλείψεις, ασφαλιστικό, ιδιοκτησιακό των φαρμακείων αλλά και για τα ταξίδια του στις Βρυξέλλες...

Όπως μας είπε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, αποτελεί μεγάλη διευκόλυνση για τους ασφαλισμένους η παροχή των αναλώσιμων υγειονομικών προϊόντων από τα φαρμακεία, γεγονός μάλιστα που θα βοηθήσει και στον εξορθολογισμό των δαπανών και την παρακολούθηση από τον ΕΟΠΥΥ.

Πλην όμως, στο άλλο μέτωπο, τα ΜΥΣΥΦΑ, όσα απελευθερώνονται στις τιμές τους, παρουσιάζουν αυξήσεις, κάτι που ο κ. Λουράντος πιστεύει ότι θα διογκωθεί ως πρόβλημα όσο απελευθερώνονται τιμές.

Στο θέμα των ελλείψεων φαρμάκων, ο πρόεδρος του ΠΦΣ στοχοποιεί τις παράλληλες εξαγωγές (που είναι, να πούμε, καθόλα νόμιμες και παρακολουθούνται) αλλά και τις παράνομες εξαγωγές που γίνονται από τις «σκούπες». Πρόκειται για ιδιώτες που αγοράζουν κομμάτια φαρμακευτικών σκευασμάτων ιδιωτικά και τοις μετρητοίς από διάφορα φαρμακεία και τα εξαγάγουν με μεγάλο κέρδος δημιουργώντας ελλείψεις στην ελληνική αγορά.

Όσο για τα προβλήματα των φαρμακοποιών με το ασφαλιστικό- φορολογικό ο κ. Λουράντος ήταν καυστικός όταν είπε «αν δεν φοροδιαφύγουμε, θα τα χάσουμε όλα». Βέβαια διευκρίνισε ότι οι φαρμακοποιοί είναι ίσως οι μόνοι που και να θέλουν, δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν, οπότε γι’ αυτούς το σύστημα είναι ακόμα πιο άδικο.

Δείτε παρακάτω την συνέντευξη στη Μαρία Τσιλιμιγκάκη: