Ιωάννης Μπασκόζος: Φθίνουσα πορεία στα κρούσματα ιλαράς

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Αποκλειστική ζωντανή συνέντευξη παραχώρησε σήμερα στο iatropedia ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας του ΥΥΚΑ, Ιωάννης Μπασκόζος ο οποίος μας παρουσίασε μεταξύ άλλων στοιχεία από την τελευταία μηνιαία επιδημιολογική έκθεση για την ιλαρά...

Σύμφωνα με τα στοιχεία, υπάρχει σαφής πτωτική τάση στα νέα κρούσματα ιλαράς καθώς την 33η εβδομάδα τα νέα κρούσματα ήταν 44 ενώ την 39η εβδομάδα ήταν 9 παρότι άνοιξαν τα σχολεία.

Ο κ. Μπασκόζος ξεκαθάρισε ότι τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό άνω του 85% ενώ ενήλικες δεν έχουν αναφερθεί ως νέα κρούσματα και αυτό σημαίνει ότι έχουν κάνει εμβόλια στις χώρες από τις οποίες προέρχονται.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στους πληθυσμούς Ρομά καθώς τόσο η τρόπος ζωής τους όσο και η νοοτροπία τους εμποδίζουν όχι να γίνουν τα εμβόλια όταν τους πλησιάζουν γιατροί, αλλά να επαναληφθούν στον κατάλληλο χρόνο και να γνωρίζουν μετά για ποια ασθένεια εμβολιάστηκαν και με πόσες δόσεις…

Πάντως όπως τόνισε ο κ. Μπασκόζος υπάρχει επάρκεια εμβολίων και στα φαρμακεία (παρά την αναστάτωση που δημιουργήθηκε προ εβδομάδων λόγω της υψηλής ζήτησης) αλλά και σε στοκ που έχει φτάσει τις 100.000. ταυτόχρονα έχουν παραγγελθεί άλλες 75.000 δόσεις και υπάρχει συμφωνία με εταιρίες να παραδώσουν κι άλλες δόσεις εφόσον χρειαστούμε ως χώρα.

Όσο για την γρίπη, ο κ. Μπασκόζος μας είπε ότι υπάρχουν φέτος περισσότερα εμβόλια από πέρσι (φέτος έχουμε 2,4 εκατομμύρια δόσεις ενώ πέρσι είχαμε 1,8 εκατ.) και όλοι όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να σπεύσουν να το κάνουν μέσα στον Οκτώβριο. Ήδη κυκλοφορούν ιώσεις αλλά πρόκειται για απλό κρυολόγημα και όχι για γρίπη, επισήμανε ο κ. Μπασκόζος. Και τόνισε ότι πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούν άμεσα οι υγειονομικοί. Για τον λόγο αυτό το υπουργείο στέλνει δόσεις εμβολίου γρίπης από δωρεά εταιριών σε νοσοκομεία όλης της χώρας.

Παρακολουθήστε παρακάτω τη συνέντευξη στο κ. Μπασκόζο: