Ηλίας Σιώρας: Χρειάζεται αλλαγή στρατηγικής στην Υγεία- Να έρθουν τα πάνω- κάτω

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Διαδικτυακή συνέντευξη παραχώρησε στο iatropedia ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΓΝΑ "Ευαγγελισμός", Ηλίας Σιώρας και μίλησε για όλα... Τους επικουρικούς, τα οργανογράμματα των νοσοκομείων, τους ειδικευόμενους γιατρούς, τους πενιχρούς προϋπολογισμούς, τους ανασφάλιστους, τις ελλείψεις...

Ο κ. Σιώρας ήταν αφοπλιστικός όταν αναρωτήθηκε γιατί θέλουν από την ηγεσία του ΥΥΚΑ να κάνουν προκήρυξη για 2000 μόνιμους γιατρούς στο ΕΣΥ, όταν αυτή την στιγμή υπηρετούν ήδη 800 επικουρικοί των οποίων η σύμβαση λήγει στα τέλη Σεπτεμβρίου, άλλοι 800 επικουρικοί των οποίων η θητεία λήγει σε ένα έτος από τώρα, και 500 περιμένουν σε λίστα αναμονής για το ΦΕΚ του διορισμού τους. «Αυτοί είναι ήδη παραπάνω από 2000 και θα μπορούσαν άμεσα να διοριστούν μόνιμα στο ΕΣΥ», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Όπως αποκάλυψε για τον «Ευαγγελισμό», ο αγγειογράφος επισκευάστηκε σε 8 ημέρες όταν υπάρχει μόνο ένας ακόμα στο νοσοκομείο και σε κάθε εφημερία «βλέπουν» τουλάχιστον 7 εμφράγματα! «Υπάρχει γενικά πρόβλημα με τον τεχνολογικό εξοπλισμό από εκτυπωτές ως υπερσύγχρονα υψηλής ευκρίνειας ιατρικά μηχανήματα. Αντί να βάλουν ένα πολυετές πρόγραμμα αντικατάστασής τους όταν παλιώνουν, επιλέγουν τις συνεχείς επισκευές που στοιχίζουν μακροπρόθεσμα πολύ περισσότερο και επίσης στερούν από τους πολίτες καλύτερα μηχανήματα που υπάρχουν τελικά μόνο στον ιδιωτικό τομέα», είπε ο κ. Σιώρας.

Όσο για τους σχεδιασμούς της νέας πρωτοβάθμιας φροντίδας, ήταν καταγγελτικός λέγοντας ότι δεν επαρκούν  οι 240 μονάδες με 4 άτομα προσωπικό που προβλέπουν στον σχεδιασμό αλλά χρειάζονται Κέντρα υγεάις αστικού Τύπου με 24ωρη λειτουργία και γιατρούς όλων των ειδικοτήτων.

Ενώ για τους ειδικευόμενους γιατρούς ο κ. Σιώρας ανέφερε ότι έχουν φύγει όλοι οι νέοι στο εξωτερικό και με τα μέτρα που προωθούνται για την εξειδίκευσή τους, θα φύγουν μελλοντικά ακόμα περισσότεροι.

Εν τω μεταξύ στα νοσοκομεία ο προϋπολογισμός για τα φάρμακα και τα υλικά δεν φτάνει ούτε για μέχρι το Σεπτέμβριο, όπως συνέβη πέρσι, και η έκτακτη επιχορήγηση πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν νωρίτερα, πριν αδειάσουν τα ράφια στα νοσοκομεία. Αναφερόμενος δε στους ανασφάλιστους πολίτες, ο κ. Σιώρας επισήμανε ότι ορθώς μπήκαν στο σύστημα αλλά θα έπρεπε να έχει προβλεφθεί ειδικό κονδύλι για την φροντίδα τους.

Δείτε παρακάτω την συνέντευξη: