Γρηγόρης Λέων: Αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας αλλά και προβλήματα ταυτοποίησης διαφυλικών ατόμων

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στη διαδικτυακή συνέντευξη που παραχώρησε στο iatropedia ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας (ΕΙΕ), Γρηγόρης Λέων, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πριν από το 1990 δεν γίνονταν εγκλήματα με πυροβόλα όπλα στην χώρα μας, ενώ τώρα υπάρχουν πολλά αδήλωτα όπλα τα οποία χρησιμοποιούνται για εγκλήματα. Εξάλλου αναφέρθηκε στην αύξηση των καταγγελιών για ενδοοικογενειακή βία στα χρόνια της κρίσης -ακόμα και με θύματα άνδρες- αλλά στα προβλήματα που προκύπτουν με την αλλαγή αστυνομικής ταυτότητας στα διαφυλικά άτομα.

Ακόμα κι αν χειρουργηθεί ένα άτομο και αλλάξει σωματικά το φύλο του, δεν μπορεί να αλλάξει το DNA με το οποίο γεννήθηκε. Κι αυτό μπορεί να αποτελέσει δυνητικά πρόβλημα σε δύο περιπτώσεις, μας είπε ο κ. Λέων:

Η μία είναι στην αναγνώριση σκελετού, καθώς αν είναι π.χ. άνδρας που παρουσιαζόταν ως γυναίκα, η ιατροδικαστική εξέταση θα τον καταχωρήσει ως αυτό που ήταν γενετικά, δηλαδή άνδρας.

Η δεύτερη περίπτωση είναι όταν για παράδειγμα εντοπίζεται γυναικείο DNA στον τόπο ενός εγκλήματος, αλλά όλοι οι μάρτυρες έχουν δει άνδρα ως ύποπτο. Αν το άτομο αυτό έχει αλλάξει και ταυτότητα, τότε δεν μπορεί να βρεθεί.

Ενδοοικογενειακή βία

Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, έχουν αυξηθεί οι γυναίκες που καταγγέλλουν ξυλοδαρμό από τους συζύγους ή άλλα πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος με αποτέλεσμα να χρειάζονται ιατροδικαστική εξέταση. Ομοίως όμως έχουν αυξηθεί και οι άνδρες που έχουν πέσει θύματα βίας από τις συζύγους τους και τολμούν να το καταγγείλουν. Σε ένα παράδειγμα που μας είπε μάλιστα ο κ. Λέων, άνδρας δέχτηκε χτύπημα με σκεύος της κουζίνας με καυτό περιεχόμενο που του προκάλεσε εκτός από τραύμα, και έγκαυμα.

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΙΕ, στο ιστορικό που λαμβάνεται, συχνά αναφέρουν ως αιτία των βίαιων περιστατικών, την ανεργία και την παρατεταμένη οικονομική δυσχέρεια.

Δείτε παρακάτω την συνέντευξη: