Αθανάσιος Κατσίκης: Δεν έχει γίνει ανακοστολόγηση οδοντιατρικών πράξεων από το 1993

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στην διαδικτυακή συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας στο iatropedia, αναφέρθηκε στην ανάγκη ανακοστολόγησης, στις υποσχέσεις του Ανδρέα Ξανθού και στην ανάγκη για πρόληψη στην στοματική υγεία.

Όπως μας είπε ο πρόεδρος της ΕΟΟ, δεν είναι από το 2012 (οπότε συστάθηκε ο ΕΟΠΥΥ) που δεν έχουν ιδιώτες οδοντίατροι συμβάσεις με ασφαλιστικό φορέα αλλά από το 1993. Όπως επίσης από το ίδιο έτος έχουν να γίνουν ανατιμολογήσεις στις οδοντιατρικές πράξεις με αποτέλεσμα ένα σφράγισμα δοντιού να κοστολογείται ακόμα 5 ευρώ!

Τελευταία οι οδοντίατροι επισκέφτηκαν τον υπουργό Υγείας και ζήτησαν να έχουν ένα διάλογο μαζί του για την ένταξή τους στη νέα Πρωτοβάθμια Υγεία (ΤΟΠΥ). Ο κ. Ξανθός τους πρόλαβε λέγοντας ότι αρχικά δεν είχε προνοήσει αλλά τώρα πρόσθεσε στο εν λόγω νομοσχέδιο ότι θα υπάρχουν και συμβάσεις με ιδιώτες οδοντιάτρους αλλά χωρίς άλλες λεπτομέρειες.

Εν τω μεταξύ, «ανθεί» το τεφτέρι στα οδοντιατρεία ειδικά στις συνοικίες όπου οι πολίτες είναι γνωστοί με τον οδοντίατρο της περιοχής και του ζητούν να τους βοηθήσει και εκείνοι αν τον πληρώνουν με δόσεις. Όπως μας είπε ο κ. Κατσίκης, ίσως αυτός είναι και ο λόγος που οι οδοντίατροι είναι η πρώτη επαγγελματική ομάδα στην υγεία που συζήτησε με τις τράπεζες ευνοϊκότερους όρους για έχουν πιστωτικές κάρτες και αν εξυπηρετείται ο κόσμος με δόσεις μέσω αυτών. Βέβαια αυτήν την στιγμή οι όροι έπαψαν να είναι ευνοϊκοί και πρέπει αν μειωθεί εκ νέου το ποσό που τους παρακρατείται.

Παρακολουθήστε παρακάτω την συνέντευξη: