Το AIDS κάνει σμπαράλια την καρδιά

  • Iatropedia
Το ότι το AIDS, τσακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, ευνοεί τους καρκίνους, τα σαρκώματα, καταστρέφει το αίμα, το ανοσοποιητικό, και κάνει τους ασθενείς ευάλωτους ακόμη και σε απλές ασθένειες είναι γνωστό. Μια νέα έρευνα όμως έρχεται να τονίσει και άλλον έναν παράγοντα κινδύνου, τόσο για τους οροθετικούς όσο και για τους ασθενείς με AIDS. Ο παράγοντας αυτός είναι η καρδιακή προσβολή.

Δυο καθηγητές από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι φορείς του ιού HIV και όσοι νοσούν με AIDS έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να υποστούν θανάσιμη καρδιακή προσβολή.

Οι καθηγητές μελέτησαν λεπτομερώς από το 2000, μέχρι και το 2009, τις περιπτώσεις 2.860 οροθετικών. Στη συνέχεια μελέτησαν τις αιτίες που τους οδήγησαν στο θάνατο, όπως εκείνες καταγράφηκαν από το “τμήμα 86” του Γενικού Νοσοκομείου της πόλης του Σαν Φρανσίσκο, που ειδικεύεται στο AIDS.

Διαπίστωσαν ότι το 15% των ασθενών, πέθαναν από κάποιο νόσημα που συνδέεται με καρδιακά προβλήματα. Στην ομάδα αυτή του 15%, των 2.860 ασθενών, το 86% πέθανε από αιφνίδια καρδιακή προσβολή, ποσοστό τετραπλάσιο από αυτό του υπόλοιπου πληθυσμού του Σαν Φρανσίσκο. Οι επιστήμονες έλαβαν υπόψιν τους την ηλικία, την καταγωγή και το δημογραφικό παράγοντα των ασθενών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας τονίζουν την ανάγκη να αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα οι πιθανοί κίνδυνοι που διατρέχουν οι ασθενείς του AIDS, επισήμανε η Δρ Χσούε, μια από τους 2 επιστήμονες που έκανε την έρευνα. Συγκεκριμένα θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη βελτίωση των φαρμακευτικών θεραπειών που επιτρέπουν στους ανθρώπους αυτούς να ζουν περισσότερο, πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για το AIDS στο αφιέρωμα του iatropedia

μάθετε τα πάντα για το έμφραγμα στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia