ΣΕΞ: προσοχή στον έρπητα των γεννητικών οργάνων

  • Iatropedia
Οι γυναίκες έχουν πολλαπλάσιες πιθανότητες από τους άντρες να κολλήσουν.

Ο γεννητικός έρπης είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ιογενής λοίμωξη.Μεταδίδεται από ένα άτομο στο άλλο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας. Ο έρπης των γεννητικών οργάνων προκαλεί φουσκάλες ή ομάδες μικρών ελκών (ανοιχτές πληγές) πάνω και γύρω από τα γεννητικά όργανα στους άνδρες και τις γυναίκες.Οι φορείς μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια χωρίς απαραίτητα να έχουν συμπτώματα ενεργού λοίμωξης.

Οι γυναίκες έχουν περίπου 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν έρπητα από τους άνδρες.Τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης εμφανίζονται μεταξύ των πληθυσμών με χαμηλό βιοτικό επίπεδο, σε ναρκομανείς και σε άτομα με πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους.

Τα συμπτώματα του έρπητα των γεννητικών οργάνων αναπτύσσονται μέσα σε τρεις έως επτά ημέρες από την επαφή με ένα μολυσμένο άτομο.Τα έλκη μοιάζουν με μικρές φουσκάλες ή πληγές στα γεννητικά όργανα. Κάθε έλκος είναι συνήθως μόνο 1 έως 3 χιλιοστά σε μέγεθος, και οι φουσκάλες ή πληγές τείνουν να ομαδοποιούνται σαν «καλλιέργειες».

Θέση του έρπητα των γεννητικών οργάνων

Στους άνδρες, έρπης των γεννητικών οργάνων συνήθως εμφανίζεται γύρω από το πέος.

Στις γυναίκες, οι βλάβες μπορεί να είναι ορατές έξω από το κόλπο, αλλά συχνά εμφανίζονται και στο εσωτερικό του κόλπου, όπου μπορούν να προκαλέσουν δυσφορία ή κολπική έκκριση (κολπικά υγρά). Οι βλάβες δεν είναι ορατές, πάρα μόνο κατά τη διάρκεια της εξέτασης από τον γυναικολόγο.

Τα έλκη ή οι φλύκταινες (φουσκάλες) μπορεί επίσης να βρεθούν οπουδήποτε γύρω από τα γεννητικά όργανα (στο αιδοίο, στο περίνεο και μέσα ή γύρω από τον πρωκτό).

Πρώτη εμφάνιση έρπητα των γεννητικών οργάνων

Η πρώτη εκδήλωση του έρπητα των γεννητικών οργάνων είναι συνήθως η πιο επώδυνη και το αρχικό επεισόδιο μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ό, τι οι επόμενες προσβολές. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν δύο έως τέσσερις εβδομάδες.

Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν άλλα συμπτώματα της λοίμωξης από έρπητα των γεννητικών οργάνων, ιδιαίτερα με το πρώτο επεισόδιο μεταξύ των οποίων είναι:

– Μυϊκοί πόνοι

-Κολπικές εκκρίσεις

– Πρησμένοι λεμφαδένες στην βουβωνική χώρα (διογκώνονται καθώς ο οργανισμός προσπαθεί να καταπολεμήσει τη μόλυνση).

Μπορεί να θεραπευτεί ο έρπης των γεννητικών οργάνων;

Υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να χορηγηθούν για την αντιμετώπιση των εστιών και την ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων.

Αυτό-Φροντίδα – Προφύλαξη

Τα άτομα που έχουν μολυνθεί με τον ιό του έρπητα των γεννητικών οργάνων καλό είναι να:

  1. Αποφύγετε την υπερβολική θερμότητα ή ηλιακή ακτινοβολία
  2. Μη χρησιμοποιείτε αρωματικά ή αντιβακτηριδιακά σαπούνια ή αποσμητικά
  3. Φορέστε άνετα και χαλαρά ρούχα από βαμβάκι
  4. Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για την αγωγή που θα ακολουθήσετε

Διαβάστε περισσότερα για τον έρπη των γεννητικών οργάνων