Προφυλακτικό: είναι απαραίτητο και γιατί;

  • Iatropedia
Η αποτελεσματικότητα των ανδρικών προφυλακτικών από λάτεξ, στην πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του HIV, μελετήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Στην ερεύνα απεδείχθη ότι τα προφυλακτικά είναι η μόνη αντισυλληπτική μέθοδος που μειώνει τον κίνδυνο των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ), συμπεριλαμβανομένου και του HIV. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν διπλά, τόσο για την πρόληψη της εγκυμοσύνης όσο και για την προστασία από ΣΜΝ.

Σε μια εκτενή ανασκόπηση που διεξήχθη από ομάδα ερευνητών ,από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με τη συμμετοχή της ΠΟΥ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα προφυλακτικά, όταν χρησιμοποιούνται σωστά και με συνέπεια, είναι αποτελεσματικά για την πρόληψη της λοίμωξης HIV σε άνδρες και γυναίκες και για την βλεννόρροια στους άνδρες. Για τα άλλα ΣΜΝ, ωστόσο, τα διαθέσιμα δεδομένα είναι λιγότερο πλήρη.

Τα βασικά πορίσματα της έκθεσης είναι:

* Η συνεπής χρήση των ανδρικών προφυλακτικών λατέξ μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο της λοίμωξης HIV σε άνδρες και γυναίκες και της γονόρροιας στους άνδρες

* Εργαστηριακές μελέτες έχουν πιστοποίηση τη στεγανότητα των ανδρικών προφυλακτικών λατέξ σε μολυσματικούς παράγοντες, που περιέχονται στις εκκρίσεις των γεννητικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένων των ιών.

* Τα ανδρικά προφυλακτικά μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην προστασία κατά των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων που μεταδίδονται από επαφή «δέρμα με δέρμα», δεδομένου ότι οι μολυσμένες περιοχές δεν μπορούν να καλυφθούν από το προφυλακτικό.

Συμπερασματικά τα προφυλακτικά πρέπει να βρίσκονται πάντοτε στο οπλοστάσιο του άντρα!!!