Πότε μπορεί κάποιος να κάνει σεξ ή …να οδηγήσει μετά από επέμβαση στον προστάτη;

  • Iatropedia
Τι είναι υπερτροφία του προστάτη και τι συμβαίνει όταν είναι καλοήθης; Πότε μπορεί να εμφανισθεί και τι κίνδυνοι υπάρχουν; Μπορεί να αντιμετωπιστεί; και εάν ναι ποια είναι η ενδεδειγμένη και κατάλληλη μέθοδος; Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα ενημερωθείτε πλήρως για όλες τις νεώτερες εξελίξεις που αφορούν την καλοήθη υπερτροφία του προστάτη, καθώς επίσης και για τα συμπτώματα και τον τρόπο θεραπείας. Επίσης θα απαντηθούν απλές απορίες που αφορούν στην καθημερινότητα κάποιου που έχει κάνει επέμβαση όπως για παράδειγμα, εάν και πότε μπορεί να οδηγήσει, να κάνει σεξ, τι να τρωει ή πότε να πάει στη δουλειά του...

Του Ευάγγελου Γκάνα

χειρουργού ουρολόγου

Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Δ.Π.Θ

Ο προστάτης μεγαλώνει σταδιακά καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής και κυρίως μετά τα 50 έτη. Σε μερικά άτομα καταλήγει να προκαλεί διάφορα προβλήματα ή συμπτώματα. Μερικοί διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να βγάλουν τα ούρα τους τόσο ελεύθερα. Μπορεί να πάρει μερικά δευτερόλεπτα για την έναρξη της ροής των ούρων. Το ρεύμα ούρων μπορεί να είναι διακοπτόμενο παρά συνεχές. Άλλα άτομα διαπιστώνουν ότι ουρούν συχνότερα με έναν βαθμό επείγουσας ανάγκης και ίσως βραχούν προτού να φτάσουν στην τουαλέτα.

Ένας μικρός αριθμός ατόμων αναπτύσσει πλήρη απόφραξη και διαπιστώνει ξαφνικά ότι τα ούρα δεν μπορούν να περάσουν καθόλου. Αυτό καλείται οξεία επίσχεση. Εάν αυτό συμβεί, είναι συνήθως απαραίτητο ο ουρολόγος να περάσει έναν λεπτό σωλήνα (καθετήρας) στην κύστη για να της επιτρέψει να αδειάσει.

Τι είναι η διουρηθρική επέμβαση του προστάτη (TURP);

Αυτό είναι μια επέμβαση που δημιουργεί ένα μεγαλύτερο κανάλι μέσω του προστατικού αδένα. Αυτό θα βελτιώσει τη ροή των ούρων. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ένα μικρό τηλεσκόπιο περνά μέσω της ουρήθρας και τα εργαλεία περνούν επάνω στο τηλεσκόπιο για να αφαιρέσουν το εσωτερικό μέρος του προστάτη. Δεν αφαιρείται ολόκληρος ο προστάτης όπως στις ριζικές επεμβάσεις για τον προστατικό καρκίνο, Δεν υπάρχει καμία εξωτερική πληγή και δεν απαιτείται κανένα ράμμα. Η παραμονή στην κλινική είναι 2 με 3 ημέρες.

Εάν ο προστάτης είναι πολύ μεγάλος, πρέπει να αφαιρεθεί με τη βοήθεια μιας τομής χαμηλά στη κοιλία (προστατεκτομή). Η περίοδος αποκατάστασης από αυτήν την επέμβαση θα είναι λίγο πιο μεγάλη, επειδή η τομή στην κοιλιά χρειάζεται περισσότερο χρόνο για επούλωση.

Μετά την επέμβαση

Άσκηση. Περιορίστε τη σωματική δραστηριότητα στο ελάχιστο τις πρώτες εβδομάδες. Οι σύντομοι περίπατοι (λιγότερο από χιλιόμετρο) είναι ασφαλείς. Ο αθλητισμός, όπως κολύμβηση και ήπιο τρέξιμο μπορεί να επαναληφθεί μετά από ένα με δύο μήνες περίπου.

Φαγητό. Μπορείτε να φάτε κανονικά, με καλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Εάν γίνεστε δυσκοίλιοι, είναι σημαντικό να μην ασκηθεί πίεση στην επέμβαση. Συνεχίστε να πίνετε τουλάχιστον 2 λίτρα υγρών κάθε ημέρα τις πρώτες 2 εβδομάδες για να αποφύγετε τη μόλυνση. Το οινόπνευμα δεν επιτρέπεται τον πρώτο μήνα.

Οδήγηση. Μην οδηγήστε για τις πρώτες δύο εβδομάδες. Αυτό επειδή ένα ξαφνικό τράνταγμα θα μπορούσε να βλάψει την εσωτερική πληγή.

Εργασία. Μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σε έναν μήνα από την επέμβαση. Σε βαριά χειρωνακτική εργασία, ο χρόνος αποκατάστασης είναι μεγαλύτερος.

Sex. Δεν πρέπει να έρθετε σε σεξουαλική επαφή για 3 εβδομάδες μετά από τη λειτουργία, δεδομένου ότι αυτό μπορεί να κάνει την εσωτερική πληγή να αιμορραγήσει.

Πιθανές επιπλοκές

Η αφαίρεση μέρους του προστάτη δεν έχει συνήθως καμία επίδραση στη δυνατότητα να έρθει σε σεξουαλική επαφή. Εντούτοις, μπορεί να οδηγήσει στην παλίνδρομη εκσπερμάτωση, ή το «ξηρό οργασμό». Αυτό σημαίνει ότι όταν έχει το άτομο έναν οργασμό, οι ροή σπέρματος γίνεται προς τα πίσω στην κύστη παρά προς το πέος. Αυτό δεν είναι επιβλαβές και το σπέρμα θα περάσει έξω την επόμενη φορά που το άτομο ουρεί.

Η αιμορραγία μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια των πρώτων 24-48 ωρών. Αν εμφανιστεί υπάρχει η δυνατότητα για άμεση αντιμετώπιση.

Επανέλεγχος

Κανονίζετε ραντεβού με το γιατρό σας 4-6 εβδομάδες μετά από την επέμβαση σας.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Γ. ΓΚΑΝΑΣ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ

Υπ.ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Δ.Π.Θ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

4 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον προστάτη

ΑΝΔΡΕΣ: προσοχή στον προστάτη- η πρόληψη σώζει

Η προληπτική ιατρική σώζει ζωές. Δείτε ανά ηλικία τις απαραίτητες εξετάσεις

Ο …πύραυλος 60αρης!

Ο διάσημος πιλότος της Φόρμουλα-1, Ζακ Βιλνέβ για την πρόωρη εκσπερμάτιση

Καλό σεξ, ή βόλτα στα μαγαζιά για ψώνια; Τι προτιμάει μια γυναίκα;

Τι είδους σεξ προτιμούν 9 στις 10 γυναίκες;