Όταν το σεξ προκαλεί αλλεργία

  • Iatropedia
Κοινή πεποίθηση αποτελεί ότι για την εμφάνιση των αλλεργιών ευθύνεται η γύρη ή ορισμένες τροφές ή ξηροί καρποί ή τα ακάρεα της σκόνης. Ωστόσο αλλεργική αντίδραση μπορεί να προκληθεί και από το ..σεξ ή ακόμη και από τον ίδιο των ερωτικό σύντροφο.

Ένας Βρετανός ειδικός στην αναπαραγωγική Ιατρική ο δρ Μάικλ Κάρολ λέκτορα Αναπαραγωγικής Επιστήμης στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, υποστηρίζει ότι ένα ποσοστό που αγγίζει το 12% των γυναικών παρουσιάζει αλλεργία στο σπέρμα, γεγονός το οποίο τους προκαλεί ερεθισμό, φαγούρα, πόνο στην ούρηση και έκζεμα.

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις η έκθεση στο σπέρμα θα μπορούσε να απειλήσει τη ζωή προκαλώντας αναφυλακτικό σοκ.

Σύμφωνα με τον δρ Μάικλ Κάρολ, τα περισσότερα κρούσματα αλλεργίας στο σπέρμα εκδηλώνονται σε γυναίκες ηλικίας 20-30 ετών, οι οποίες εμφανίζουν τα συμπτώματα αμέσως ή έως μία ώρα μετά το σεξ.

Ο δρ Κάρολ και οι συνεργάτες του στο Νοσοκομείο St Mary’s του Μάντσεστερ, διέγνωσαν τέσσερις γυναίκες με την αλλεργία στο σπέρμα, βάσει του ιατρικού ιστορικού και ειδικών αλλεργικών τεστ στα οποία τις υπέβαλαν.

Οι γιατροί απομόνωσαν τα σπερματοζωάρια από δείγματα σπέρματος και χρησιμοποίησαν το σπερματικό υγρό και τα απομονωμένα σπερματοζωάρια σε τεστ αλλεργίας.

Όπως διαπίστωσαν και οι τέσσερις γυναίκες παρουσίασαν αντίδραση στο σπερματικό υγρό, αλλά όχι στα σπερματοζωάρια.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι η αλλεργία προκαλείται από κάποιο συστατικό του σπερματικού υγρού (το πιθανότερο είναι σε κάποια γλυκοπρωτεΐνη από τον προστάτη) και όχι από τα σπερματικά κύτταρα καθ’ εαυτά, εκτιμά ο δρ Κάρολ.

Και αυτό σημαίνει πως αν μία γυναίκα είναι αλλεργική στο σπέρμα ενός συντρόφου, πιθανώς θα είναι αλλεργική στο σπέρμα όλων της των ερωτικών συντρόφων, προσθέτει.

«Εκτός από την αντίδραση και τα σωματικά ενοχλήματα, οι γυναίκες με HHS βιώνουν συναισθηματικό στρες λόγω της επίπτωσης που μπορεί να έχει στη σχέση τους και τις ανησυχίες τους για τον οικογενειακό προγραμματισμό», γράφει.

Επισημαίνει, όμως, ότι η αλλεργία στο σπέρμα δεν συνεπάγεται υπογονιμότητα, διότι «έχουν αναφερθεί πολυάριθμες επιτυχημένες κυήσεις στις οποίες η σύλληψη έγινε με φυσικό τρόπο ή με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή σε γυναίκες με HHS».

Όπως εξηγεί, για τις γυναίκες με σοβαρή αλλεργία στο σπέρμα, που μπορεί να προκαλέσει αναφυλακτικό σοκ, μια αποτελεσματική λύση είναι η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, η οποία εξ ορισμού απαιτεί απομόνωση των σπερματοζωαρίων από το σπερματικό υγρό.

στα προφυλακτικά

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αναφέρονται αλλεργικές αντιδράσεις σε άνδρες και γυναίκες, οφειλόμενες στη χρήση προφυλακτικών από φυσικό λάστιχο ( latex). Έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις ανδρών που ναι μεν δεν είναι αλλεργικοί στο latex, αλλά εμφανίζουν αντίδραση σε πρόσθετα των προφυλακτικών π.χ. επιβραδυντικές ουσίες

στο… έτερον ήμισυ!

Τα άτομα που επιρρεπές στις τροφικές αλλεργίες μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα σοκ, αν το έτερον του ήμισυ το φιλήσει κι έχει προηγουμένως φάει κάτι το οποίο μπορεί να του προκαλέσει αλλεργία! Επίσης, αν μια γυναίκα παίρνει φάρμακα κι ο σύντροφός της είναι αλλεργικός σε κάποια από αυτά μπορεί να εμφανίσει αλλεργική αντίδραση, αν και όταν έρθει σε επαφή με τα κολπικά της υγρά.