Κορώνα- γράμματα παίζουν την ζωή τους οι νέοι!

  • Iatropedia
Επικίνδυνες συμπεριφορές υιοθετούν οι έφηβοι και τα νεαρά άτομα με συνέπεια να παίζουν την ζωή τους κορώνα - γράμματα. Παρόλο που γωνρίζουν ότι ορισμένες συνήθειες ή συμπεριφορές που ακολουθούν εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία τους δεν αλλάζουν τακτική. Γιατί οι νέοι και οι έφηβοι φλερτάρουν με τον κίνδυνο; Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.

Του Αθανάσιου Μπούκαλη Νευροχειρουργού

Έφηβοι και νεαροί ενήλικες παρόλο που γνωρίζουν πόσο επικίνδυνες για την υγεία τους είναι συμπεριφορές και συνήθειες, πολλοί εξακολουθούν αυτές τις συμπεριφορές! Το άρθρο που ακολουθεί εξετάζει την συμπεριφορά νέων ανθρώπων όσο αναφορά το τεχνικό μαύρισμα (solarium) αλλά θα μπορούσε να εξηγήσει πολλές τέτοιες συμπεριφορές αναλύοντας την γνωστική λογική (εξορθολογισμό) πίσω από την συνέχιση αυτών των συμπεριφορών.

Οι μελέτες δείχνουν το γιατί: ο νέοι βλέπουν κινδύνους για την υγεία παντού γύρω τους, έτσι ώστε το solarium να μην ξεχωρίζει ως ιδιαίτερα επικίνδυνο.

Ερευνητές ρώτησαν 600 φοιτητές και διαπιστώθηκε ότι, από αυτούς που δήλωσαν ότι έχουν κάνει solarium, το 59 τοις εκατό δήλωσαν ότι συμφωνούν με τη δήλωση, «To solarium μπορεί να με αρρωστήσει, αλλά τα πάντα προκαλούν τον καρκίνο στις μέρες μας».

Και το 52 τοις εκατό συμφωνεί με τη δήλωση «Η χρήση solarium δεν είναι πιο επικίνδυνη από ότι πολλά άλλα πράγματα που κάνουν οι άνθρωποι».

«Ο τύπος της σκέψης ότι υπάρχει κίνδυνος σε όλα γύρω μας, και ως εκ τούτου είναι αναπόφευκτος, είναι ένας συνηθισμένος τρόπος να δικαιολογήσει κανείς επικίνδυνες συμπεριφορές», δήλωσε ο ερευνητής Smita Banerjee, ένας επιστήμονας συμπεριφορών στο Memorial Sloan-Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη. «Φυσικά, το ελάττωμα μιας τέτοιας σκέψης είναι η υπόθεση ότι όλοι οι κίνδυνοι θέτουν το ίδιο επίπεδο απειλής ή βλάβης», δήλωσε ο Banerjee.

Αντίθετα, πολύ λιγότεροι από τους νεαρούς ενήλικες που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι συμφωνούν με τις δηλώσεις που εκφράζουν σκεπτικισμό σχετικά με την ιατρική απόδειξη που να συνδέει το solarium με την ασθένεια (καρκίνο του δέρματος), ή με την πεποίθηση ότι η χρήση solarium αξίζει τον κόπο, παρά τους κινδύνους της.

Μόλις 10 τοις εκατό συμφώνησαν με τη δήλωση, «η χρήση solarium δεν μπορεί να είναι και τόσο κακό για σας, επειδή πολλοί άνθρωποι που το χρησιμοποιούν ζουν μακροχρόνια», και 12 τοις εκατό συμφώνησαν ότι «Είναι πιο σημαντικό για μένα να μαυρίσω σε αυτή την ηλικία από το να ανησυχώ για τον καρκίνο του δέρματος».

Γνωρίζοντας τι οδηγεί ένα μέσο νεαρό άτομο στον εξορθολογισμό επικίνδυνων συμπεριφορών του θα επιτρέψει στους επαγγελματίες υγείας να δημιουργήσουν μηνύματα ευαισθητοποίησης που τις συνδέουν καλύτερα με τους κινδύνους στην υγεία και να προσφέρουν αποτελεσματικότερη μείωση των συμπεριφορών αυτών και κατ' επέκταση των κινδύνων στην Υγεία.

Για παράδειγμα, οι γιατροί θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε έναν ασθενή ο οποίος πιστεύει ότι «τα πάντα» προκαλούν καρκίνο, εξηγώντας του πώς να ιεραρχήσει τους κινδύνους για την υγεία του. Τέτοιου είδους εκλογικεύσεις πηγάζουν από ένα πολύ βασικό ανθρώπινο σύστημα υποστήριξης, και βασίζονται στην αδυναμία των ανθρώπων να δουν διαφορές μεταξύ των ρίσκων που παίρνουν και των κινδύνων γύρω τους.

Να σημειωθεί ότι η μελέτη ήταν περιορισμένη από το γεγονός ότι το δείγμα ήταν σχετικά μικρό, και μπορεί τα αποτελέσματα να μην ισχύουν για όλες τις ομάδες νέων ανθρώπων.

Αθανάσιος Μπούκαλης Νευροχειρουργός

Ιδρυτής του International Medical Rightshttps://www.facebook.com/Athanasis.Boukalis.IMR

email: dr_athanasis@hol.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μύθος η δωρεάν υγεία στην Ελλάδα: Τι γίνεται στο Βρετανικό ΕΣΥ;

Σε τι διαφέρουν οι άνδρες από τις γυναίκες;

Πιάστε φιλίες για να βάλτε μυαλό!

Πως το παιδί μου θα γίνει…Αϊνστάιν;