Κίνδυνος υγείας για όσους καπνίζουν και τους αρέσει το… στοματικό σεξ

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
στοματικό σεξ
Οι άνδρες που καπνίζουν και είχαν πέντε ή παραπάνω συντρόφους με τις/τους οποίους έκαναν και στοματικό σεξ, αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του στόματος και του λαιμού λόγω της έκθεσής τους στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

Πάντως, σύμφωνα με τη μελέτη, μόνο το 0,7% των ανδρών και το 0,2% των γυναικών κινδυνεύουν να πάθουν αυτού του είδους τον καρκίνο στη ζωή τους, συνεπώς ο κίνδυνος παραμένει μικρός. Ο κίνδυνος είναι μικρότερος για τις γυναίκες, για τους μη καπνιστές και για όσους είχαν λιγότερους από πέντε συντρόφους με τους οποίους έκαναν στοματικό σεξ στη διάρκεια της ζωής τους.

Στοματικό σεξ και ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)

Ο HPV, που μεταδίδεται κυρίως μέσω του στοματικού σεξ, προκαλεί περίπου το 70% των καρκίνων του στόματος και του λαιμού, συνήθως στη βάση της γλώσσας, στο πίσω μέρος του λαιμού και στις αμυγδαλές. Πάνω από το 80% των περιστατικών αφορούν άνδρες. Υπάρχουν περισσότερα από 100 διαφορετικά είδη HPV, αλλά μόνο λίγα είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο (επίσης της μήτρας, του πρωκτού και του πέους). Οι περισσότεροι καρκίνοι του λαιμού (άνω του 90%) προκαλούνται από τον HPV 16.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Άμπερ Ντ’Σούζα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Annals of Oncology» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 13.100 ανθρώπους ηλικίας 20 έως 69 ετών.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν στοματικό σεξ στη ζωή τους και βρήκαμε ότι η μόλυνση της στοματικής κοιλότητας με τον HPV που προκαλεί καρκίνο, είναι σπάνια στις γυναίκες, άσχετα με το πόσους συντρόφους είχαν. Εξίσου σπάνια είναι η μόλυνση σε άνδρες που δεν καπνίζουν και είχαν λίγους συντρόφους με τους οποίους είχαν κάνει στοματικό σεξ. Όσο περισσότερο καπνίζει κανείς και όσο αυξάνει ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων, τόσο αυξάνει και η πιθανότητα λοίμωξης με καρκινογόνο HPV», δήλωσε η δρ Σούζα.

Τι έδειξε η έρευνα

Σύμφωνα με την μελέτη, τον μικρότερο κίνδυνο για μόλυνση με καρκινογόνο είδος HPV έχουν οι γυναίκες που είχαν μόνο έναν ή κανέναν σύντροφο με τον οποίο έκαναν στοματικό σεξ: μολύνονται το 1,8% των καπνιστριών και το 0,5% των μη καπνιστριών.

Αντίστοιχα, ο μικρότερος κίνδυνος στους άνδρες (1,5%) είναι για τους μη καπνιστές με έναν ή κανέναν σεξουαλικό σύντροφο με στοματικό σεξ, ποσοστό που αυξάνεται στο 4% για όσους είχαν δύο έως τέσσερις τέτοιους συντρόφους. Το μεγαλύτερο ποσοστό (15%) είναι μεταξύ των καπνιστών ανδρών με πάνω από πέντε συντρόφους.

Σπάνιος τύπος καρκίνου

Παρόλο που ο ο καρκίνος του λαιμού λόγω μόλυνσης με HPV εμφανίζει σταδιακή αύξηση τις τελευταίες δεκαετίες, οι ερευνητές τόνισαν ότι ο εν λόγω καρκίνος παραμένει σπάνιος, με συχνότητα περίπου 6,6 περιστατικών ανά 100.000 άνδρες και 1,4 ανά 100.000 γυναίκες.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν εξειδικευμένα αξιόπιστα τεστ ειδικά γι’ αυτό τον καρκίνο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν υπάρχει ακόμη λόγος ελέγχου του πληθυσμού, για να εντοπίζονται τα άτομα υψηλού κινδύνου, καθώς ο κίνδυνος είναι προς το παρόν χαμηλός. Οι περισσότεροι άνθρωποι με λοίμωξη HPV στο λαιμό τους δεν θα πάθουν καρκίνο, καθώς ο οργανισμός τους θα αντιμετωπίσει μόνος του τον ιό.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ