Γιατί ο άνθρωπος είναι το μοναδικό «ζώο» που φιλάει ερωτικά;

  • Iatropedia
Το ερωτικό φιλί είναι κάτι που χαρακτηρίζει μόνο τον άνθρωπο ενώ δεν υφίσταται καθόλου στα ζώα. Δεν φιλάμε όμως γιατί μας αρέσει, αλλά για έναν συγκεκριμένο «βιολογικό» λόγο!

Γιατί λοιπόν ο άνθρωπος φιλάει ερωτικά; Υπήρξε κι αυτό θέμα έρευνας των επιστημόνων και τα συμπεράσματα είναι κάτι που δεν θα το περίμενε κανείς. Ενώ στο ζωικό βασίλειο μόνο ένα είδος πιθήκου κάνει μία κίνηση που μοιάζει με φιλί, για να αποδειχθεί τελικά ότι αυτή η κίνηση δεν ήταν παρά για να δηλωθεί το τέλος ενός καυγά μεταξύ αρσενικών, ο άνθρωπος εδώ και λίγες χιλιάδες χρόνια έχει την ανάγκη να «πλησιάσει» περισσότερο με ένα ερωτικό φιλί. Το «πλησίασμα» αυτό στα ζώα γίνεται αλλιώς: απλώς με τις φερορμόνες που την μυρωδιά τους συλλαμβάνει το αντίθετο φύλο από αρκετή απόσταση.

Ο άνθρωπος, αντίθετα με τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου, έχει αδύνατη όσφρηση και ιδίως αδύνατη «ερωτική όσφρηση». Δεν μπορεί να καταλάβει από απόσταση πόσο και αν τον «καλεί» το άλλο φύλο, ούτε κατά πόσο και αν του αρέσει αρκετά για να ανταποκριθεί. Η επαφή του με τον άλλον είναι ουσιαστικά οπτική.

Έτσι, το μόνο που μπορεί να κάνει για να πλησιάσει και στην πραγματικότητα να… «μυρίσει» τον άλλον ερωτικά και να δει αν τον θέλει, είναι το φιλί. Παρά το γεγονός ότι ανταλλάσσονται άπειρα μικρόβια με το ερωτικό φιλί, ο άνθρωπος το έχει ανάγκη για την επιλογή ερωτικού συντρόφου. Αλλιώς, λένε οι επιστήμονες, θα πρέπει να πλησιάσει κανείς τον άλλον πολύ-πολύ κοντά και να τον μυρίσει! Φαντάζεστε βέβαια τι αστείο θα ήταν αυτό. Οπότε μένουμε στο ερωτικό φιλί για να σιγουρευτούμε ότι κάποιος «μας κάνει» ερωτικά.