Εννιά εκατομμύρια τρανσέξουαλ στην Ασία είναι οροθετικοί HIV

  • Iatropedia
Τουλάχιστον οι μισοί τρανσέξουαλ στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού είναι οροθετικοί. Στη θλιβερή διαπίστωση του ΟΗΕ για το AIDS, έρχονται να προστεθούν τα στοιχεία που δείχνουν πόσο άσχημη είναι η κατάσταση σε εκείνες τις περιοχές, αφού η υγειονομική φροντίδα είναι ανεπαρκέστατη, ο τρόπος ζωής της εκεί κοινότητας είναι παρακινδυνευμένος, οι προφυλάξεις ανύπαρκτες, ενώ την ίδια στιγμή ο σεξοτουρισμός αποτελεί μια μεγάλη πηγή εσόδων για τα φτωχά κοινωνικά στρώματα.

Τα 9 εκατομμύρια από τα 9,5 εκατομμύρια των τρανσεξουαλικών της περιοχής «φέρουν το φορτίο της επιδημίας» του AIDS, σύμφωνα με την έκθεση του Προγράμματος ων Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (PNUD) που δημοσιοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της διάκρισης ομοφυλοφίλων και τρανσεξουαλικών.

Και το 49% μεταξύ αυτών μπορεί να έχει προσβληθεί, προσθέτει, σύμφωνα με επαγωγικά συμπεράσματα που προκύπτουν από έρευνες μικρής κλίμακας οι οποίες διεξήχθησαν σε άνδρες που έγιναν γυναίκες.

“Ο κοινωνικός αποκλεισμός, η φτώχεια και η οροθετικότητα συμβάλλουν σε αυτό που αποκαλούμε τάση στιγματισμού της νόσου, μια αλληλουχία προβλημάτων που είναι δύσκολο να ανατραπεί”, υπογράμμισε ο Σαν Ουίντερ, του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, συντάκτης της έκθεσης που φέρει τον τίτλο «Χαμένος στη μετάβαση».

Η έκθεση του ΟΗΕ καλεί επίσης τις κυβερνήσεις της περιοχής να αναγνωρίσουν «την επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστεί μια πολύ ανθρώπινη κρίση», σημειώνοντας ότι πολλά τρανσεξουαλικά άτομα καταλήγουν να εκδίδονται και να έχουν ελεύθερες σεξουαλικές σχέσεις.

Τα πρόσωπα αυτά είναι συχνά θύματα βίας και προκαταλήψεων, ενώ έχουν μικρές πιθανότητες στην αγορά εργασίας, περιορισμένη πρόσβαση στις υγειονομικές υπηρεσίες και ανεπαρκή ψυχολογική υποστήριξη, σύμφωνα με την έκθεση που βασίστηκε στη συλλογή πληροφοριών των τελευταίων 12 χρόνων.

Η μελέτη επικαλείται εγχειρήσεις σε άθλιες υγειονομικές συνθήκες και την τοποθέτηση επικίνδυνων ενθεμάτων μαστού από βιομηχανική σιλικόνη.

Ωστόσο παραδέχεται και ορισμένες προόδους που έχουν καταγραφεί, σημειώνοντας ότι η διαφυλική ταυτότητα θεμελιώθηκε στην ήπειρο και ότι η κοινότητα έχει ξεκινήσει όλο και περισσότερες σε πολιτικές συζητήσεις.

«Η δημιουργία δικτύων άμυνας, κοινοτικών οργανώσεων και μη κυβερνητικές οργανώσεις που θα έχουν στόχο να δώσουν μια ισχύ στις κοινότητές μας είναι μια πηγή χαράς», σχολίασε η τρανσέξουαλ ταϊλανδέζα ακτιβίστρια Πρεμπρίντα Πραμόζ Να Αϊουτάγια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για το AIDS στο αφιέρωμα του iatropedia