Δέκα περίεργα για τα προφυλακτικά!

  • Iatropedia
Από αρχαιοτάτων χρόνων οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν διάφορα υλικά και μεθόδους για να αποφύγουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Και για του λόγου του αληθές το αρχαιότερο «εν ζωή» προφυλακτικό στον κόσμο χρονολογείται από το 1640 και εκτίθεται σε ένα μουσείο στην Αυστρία. Δείτε περίεργες ιστορίες γύρω από την… ιστορία των προφυλακτικών:

Χειροποίητα και με συνταγή γιατρού

Ένα κείμενο του 1824 περιγράφει τη συνταγή για τελευταίας τεχνολογίας προφυλακτικό από έντερο προβάτου σε 12 χρονοβόρα και απαιτητικά βήματα.

Πέρα όμως από τα «χειροποίητα», στις ΗΠΑ τα προφυλακτικά χορηγούνταν για δεκαετίες κατόπιν συνταγής γιατρού. Οι γιατροί, ωστόσο, τα χορηγούσαν μόνο σε άντρες που συνήθιζαν να πηγαίνουν σε πόρνες για να προστατευτούν από τα αφροδίσια αλλά δεν τα χορηγούσαν σε γυναίκες.

Πόλεμος και προφυλακτικό

Τα πρώτα, όμως, ελαστικά προφυλακτικά, αν και ήταν διαθέσιμα στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν χρησιμοποιήθηκαν με απόφαση της Αμερικάνικης Κοινωνικής Ένωσης Υγείας.

Στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η πολιτική των Αμερικάνων άλλαξε άρδην και προέτρεπε τη χρήση προφυλακτικών με διαφημιστικές καμπάνιες: «Μην ξεχνάς – Βάλτο πριν το βάλεις!»

Μέχρι το τέλος του πολέμου είχαν καταγραφεί περίπου 400.000 περιστατικά σύφιλης και βλεννόρροιας στις τάξεις του αμερικανικού στρατού.

Υπολογίζεται ότι 87 προφυλακτικά χρησιμοποιούνται κάθε δευτερόλεπτο την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στις ΗΠΑ.

Ένα προφυλακτικό μπορεί να συγκρατήσει μέχρι 4 λίτρα υγρού.

Το 15ο αιώνα τα προφυλακτικά που χρησιμοποιούνταν ευρέως ήταν αυτά της βαλάνου, που τοποθετούνταν στην άκρη του πέους.

Μέχρι το 16ο αιώνα ήταν φτιαγμένα από λινό και συνήθως είχαν μια κορδέλα ραμμένη στην άκρη τους, η οποία δενόταν επάνω στο πέος.

Η Ιρλανδία είναι μία από τις πιο ακριβές χώρες για να αγοράζει κανείς προφυλακτικά, με ένα κουτί να κοστίζει 18 δολάρια. Η πιο φτηνή πόλη για αγορές προφυλακτικών είναι η Σαγκάη.

Η αρχαιότερη γνωστή απεικόνιση άντρα που χρησιμοποιεί προφυλακτικό ήταν μια τοιχογραφία που ανακαλύφθηκε σε μια σπηλιά (Grotte des Combarrelles) στη Γαλλία και χρονολογείται πριν από 12.000-15.000 χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε ποιοι διάσημοι πάσχουν από άσθμα!

Συμβουλές υγείας για να μην χάνετε τα μαλλιά σας!

Bαμπίρ lift: Να το κάνω ή όχι;

Τι προκαλεί η έλλειψη βιταμίνης D στο παιδί μου;