Το άγχος και η κατάθλιψη ίσως ξεκινούν από το… έντερο!

  • Iatropedia
άγχος
Οι μεταβολές που προκαλεί το στρες σε πρώιμη ηλικία στο μικροβίωμα –τα τρισεκατομμύρια «φιλικά» βακτήρια του εντέρου– ενδεχομένως διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη άγχους και κατάθλιψης κατά την ενήλικη ζωή ενός ατόμου, υποστηρίζει έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications.

Όλο και περισσότερο οι επιστήμονες διερευνούν πώς το μικροβίωμα του εντέρου επηρεάζει την υγεία του ανθρώπου. Και σύμφωνα με τον επικεφαλής της νέας έρευνας Premysl Bercik, επίκουρο καθηγητή στην Ιατρική Σχολή Michael G. DeGrotte του Πανεπιστημίου McMaster στον Καναδά, είναι γνωστό ότι τα βακτήρια του εντέρου μπορούν να επηρεάζουν και την συμπεριφορά.

Χρησιμοποιώντας δύο ομάδες ποντικιών, μια με ζώα που είχαν φυσιολογικό μικροβίωμα και μια χωρίς καθόλου βακτήρια στο έντερό τους, υπέβαλαν τα πειραματόζωα στην δοκιμασία του χωρισμού από τις μητέρες τους επί 3 ώρες καθημερινά ενώ ήταν σε ηλικία 3-21 ημερών. Όπως διαπίστωσαν, το στρες που βίωσαν τα νεογνά με φυσιολογικό μικροβίωμα προκάλεσε την εκτίναξη των επιπέδων της ορμόνης κορτικοστερόνης, παράλληλα με συμπεριφορά που προσομοίαζε αυτήν του άγχους και της κατάθλιψης. Επιπροσθέτως, τα ποντίκια αυτά εμφάνισαν διαταραγμένη εντερική λειτουργία.

Αντίθετα, τα στρεσαρισμένα πειραματόζωα που στερούντο μικροβιώματος, παρόλο που επίσης παρουσίασαν αφύσικα υψηλά επίπεδα της ορμόνης του στρες, δεν έδειξαν να εκδηλώνουν αγχωτική/καταθλιπτική συμπεριφορά, επισημαίνει ο καθηγητής Bercik. «Το στρες οδήγησε σε αυξημένη απόκριση και δυσλειτουργία του εντέρου στα νεογνά μεταβάλλοντας το μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο με την σειρά του προκάλεσε αλλαγές στην λειτουργία του εγκεφάλου», λέει χαρακτηριστικά.

«Μόλις αρχίζουμε να εξηγούμε τους πολύπλοκους μηχανισμούς της αλληλεπίδρασης και της δυναμικής μεταξύ της μικροχλωρίδας του εντέρου και του ξενιστή της. Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι σχετικά μικρές αλλαγές στο προφίλ του μικροβιώματος ή στην μεταβολική του δραστηριότητα που προκαλείται από νεογνικό στρες, μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην συμπεριφορά του ξενιστή στην ενήλικη ζωή» τονίζει.