Τηλεοπτική σειρά εκτόξευσε την διαδικτυακή αναζήτηση για τρόπους αυτοκτονίας – Ζητούν να ακυρωθεί!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αυτοκτονία
Εάν δεν έχετε ακούσει για την τηλεοπτική σειρά “13 Reasons Why”, η οποία προβάλλεται από την πλατφόρμα του Netflix, δεν έχετε παρά να ρωτήστε τον πρώτο έφηβο που θα βρείτε και θα τα μάθετε όλα. Θα σας πει ότι είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής σειρά, που απεικονίζει την αγωνία και τα γεγονότα μέχρι την αυτοκτονία μιας έφηβης κοπέλας, μέσα από μια σειρά ηχογραφημένων μηνυμάτων που άφησε πίσω της.

Τα θέματα που εγείρει η εν λόγω τηλεοπτική σειρά γύρω από την αυτοκτονία έχουν σηκώσει αρκετή συζήτηση στις ΗΠΑ και όχι μόνο. Μερικοί την επαίνεσαν για το ειλικρινές της περιεχόμενο, ενώ άλλοι ισχυρίστηκαν ότι απεικονίζει μια εξιδανικευμένη ιδέα αυτοκτονίας που οι νεαροί θεατές θα μπορούσαν να μιμηθούν.

Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine με επικεφαλής τον καθηγητή John W. Ayers από το πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο διερεύνησε τα στατιστικά από τις διαδικτυακές αναζητήσεις των Αμερικανών τις κυρίως τις ώρες μετά από την προβολή κάθε επεισοδίου της σειράς και διαπίστωσε ότι πολλοί έφηβοι “ψάχνουν” στο διαδίκτυο για τρόπου που μπορεί να διαπράξει κανείς αυτοκτονία.

Προσδιορισμός τάσεων

Ο Ayers και οι συνάδελφοί του εστίασαν σε δεδομένα από το Google Trends, ένα δημόσιο αρχείο συγκεντρωτικών αναζητήσεων στην μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στον παγκόσμιο ιστό. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στις αναζητήσεις που προέρχονταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ της 31ης Μαρτίου 2017, ημερομηνίας που έκανε πρεμιέρα η σειράς και της 18ης Απριλίου, ημερομηνίας που επιλέχθηκε, επειδή η αυτοκτονία του πρώην παίκτη του NFL, Aaron Hernandez, μπορεί να επηρέασε τα στατιστικά σχετικά με τον όρο “αυτοκτονία” στις αναζητήσεις στην Google.

Όλες οι αναζητήσεις που περιέχουν τη λέξη «αυτοκτονία» -εκτός από εκείνες που συνοδεύονταν από τη λέξη «ομάδα», καθώς αυτές πιθανότατα θα αφορούσαν την ταινία «Suicide Squad»- έδειξαν κατακόρυφη αύξηση μεταξύ αυτών των ημερομηνιών. Επιπλέον, για να κατανοήσουν πώς άλλαξε το περιεχόμενο αναζήτησης, οι ερευνητές ανέλυσαν συγκεκριμένα ερωτήματα αναζήτησης που σχετίζονταν με την αυτοκτονία.

Στη συνέχεια, συνέκριναν τη συχνότητα αναζήτησης αυτών των φράσεων σε αυτό το χρονικό πλαίσιο με ένα υποθετικό σενάριο στο οποίο η σειρά “13 Reasons Why” δεν θα είχε κυκλοφορήσει ποτέ, βάσει προβλέψεων χρησιμοποιώντας ιστορικές τάσεις αναζήτησης.

“Αυτή η στρατηγική μας επιτρέπει να απομονώσουμε οποιαδήποτε επίπτωση/επιρροή είχε η σειρά επάνω στο πώς το κοινό ασχολήθηκε και σκέφτηκε/αναζήτησε τον όρο αυτοκτονία”, δήλωσε ο Benjamin Althouse, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοντελοποίησης Νοσημάτων (Institute for Disease Modeling) και συνεργάτης στην έρευνα.

Όλες οι αναζητήσεις για την αυτοκτονία ήταν 19% υψηλότερες από ό,τι αναμενόταν μετά την προβολή της σειράς. Ορισμένες από αυτές προήλθαν από υψηλότερο από το αναμενόμενο αριθμό αναζητήσεων για φράσεις όπως «γραμμή βοήθειας για αυτοκτονία» (αύξηση 12%), ή «πρόληψη αυτοκτονίας» (αύξηση 23%). Αλλά ένα ανησυχητικό ποσοστό προέκυψε επίσης από φράσεις, όπως «πώς να αυτοκτονήσω» (αύξηση 26%), «αυτοκτονία» (αύξηση 18%) και «πώς να σκοτώσεις τον εαυτό σου» (αύξηση 9%).

“Γενικά είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε το μέγεθος της επίπτωσης της σειράς Υπήρχαν 900.000-1.500.000 περισσότερες αναζητήσεις σχετιζόμενες με την αυτοκτονία σε σχέση με το αναμενόμενο κατά τη διάρκεια των 19 ημερών που ακολούθησαν την πρεμιέρα της σειράς” είπε ο Mark Dredze, καθηγητής Πληροφορικής στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Μια πραγματική πρόκληση για τη δημόσια υγεία

Δεν είναι σαφές εάν κάποια από αυτές τις αναζητήσεις στην Google οδήγησαν άμεσα σε κάποια αυτοκτονία, σύμφωνα με τον Ayers, αλλά προηγούμενη έρευνα έχει διαπιστώσει ότι οι αυξήσεις στις αναζητήσεις στο διαδίκτυο για μεθόδους αυτοκτονίας συσχετίζονται με πραγματικές αυτοκτονίες.

“Αν και είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η προβολή της σειράς συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση για την αυτοκτονία και την πρόληψή της, όπως προκύπτει από τις αναζητήσεις για ‘πρόληψη αυτοκτονίας’, τα αποτελέσματά μας ενισχύουν τους χειρότερους φόβους των επικριτών της σειράς: Μπορεί να έχει εμπνεύσει πολλούς να λάβουν δράση επάνω σε αυτοκτονικές σκέψεις αναζητώντας πληροφορίες για το πώς να αυτοκτονήσουν”, ανέφερε ο Ayers.

Οι ερευνητές επισημαίνουν, ότι ορισμένες από τις βλάβες που ενδεχομένως σχετίζονται με την προβολή της σειράς, θα μπορούσαν να αποφευχθούν. “Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναπτύξει κατευθυντήριες γραμμές για τους υπεύθυνους των Media για την πρόληψη αυτού του προβλήματος», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Jon-Patrick Allem, ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. “Για παράδειγμα, οι οδηγίες αυτές αποθαρρύνουν το περιεχόμενο που επικεντρώνεται στην αυτοκτονία ή στην πράξη αυτοκτονίας. Η σειρά ’13 Reasons Why ‘ αφιέρωσε 13 ώρες για ένα θύμα αυτοκτονίας, δείχνοντας ακόμη και τρομακτικές λεπτομέρειες”.

“Αυτά τα προβλήματα επιδεινώνονται επειδή στο διαδίκτυο υπάρχουν για πάντα, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται στη δυνητική ζημιά της σειράς ακόμη και σήμερα”, πρόσθεσε ο Eric Leas, πρόσφατος πτυχιούχος του κοινού προγράμματος διδακτορικού στη δημόσια υγεία και συν-συγγραφέας της μελέτης.

“Καλούμε την πλατφόρμα Netflix να ακυρώσει την σειρά και να επεξεργαστεί το περιεχόμενό της για να το ευθυγραμμιστεί με τα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προτού την προβάλλει ξανά (…) Επιπλέον, η προγραμματισμένη δεύτερη σεζόν και όλα τα μέσα ενημέρωσης που σχετίζονται με την αυτοκτονία ενδέχεται να υποβληθούν σε δοκιμές πριν από την επόμενη πρεμιέρα της σειράς, ώστε να αποφευχθεί κάποια ενδεχόμενη αυτοκτονία”, κατέληξε ο Ayers.

http://www.news-medical.net

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ραγδαίες εξελίξεις μετά την αυτοκτονία 12χρονης σε «απευθείας μετάδοση» στο Facebook

Πώς θα καταλάβετε αν κάποιος κάνει σκέψεις για αυτοκτονία – Όλα τα σημάδια

Κατάθλιψη και τάση για αυτοκτονία: Τι συμβαίνει στην εφηβεία – Προσοχή στα «σημάδια»

Αυτοκτονία: Αυξημένη πιθανότητα για όσους κάνουν συγκεκριμένα επαγγέλματα – Δείτε ποια είναι