Το τεστ γνωστικής επάρκειας που έκαναν στον Ντόναλντ Τραμπ – Μπορείτε να το περάσετε;

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε χθες ιατρικές εξετάσεις. Πιθανώς δεν έχει ξεφύγει από την προσοχή σας, δεδομένης της κάλυψης που έλαβε η όλη υπόθεση, μετά από πλήθος αναφορών στα αμερικανικά ΜΜΕ ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ «τα έχει χαμένα».

Φήμες, φήμες, μην ακούς τις φήμες…

Αυτό που υπονοούν είναι ο Ντόναλντ Τραμπ αρχίζει να παρουσιάζει συμπτώματα άνοιας. Έτσι, για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ, ένας Αμερικανός πρόεδρος υποβάλλεται και σε τεστ γνωστικής επάρκειας ως μέρος της πλήρους ετήσιας ιατρικής του εξέτασης.

Ο γιατρός του προέδρου των ΗΠΑ, δρ. Ronny Jackson, είπε ότι ο Τραμπ είναι «σε άρτια κατάσταση για το καθήκον που του αναλογεί» και σε άριστη υγεία, παρά τον αυξανόμενο θόρυβο στα τοπικά ΜΜΕ, ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξοδεύει πολύ χρόνο στο κρεβάτι τρώγοντας fast food.

Μέρος της εξέτασης που του έγινε ήταν η γνωστική του αξιολόγηση. Αρκετά πρόσωπα του δημόσιου βίου στις ΗΠΑ, όπως ο Joe Scarborough και ο Michael Moore, έχουν αναφέρει ότι ο Τραμπ παρουσιάζει πρώιμα σημάδια άνοιας, επομένως τα αποτελέσματα της αξιολόγησής του αναμένονταν με ανυπομονησία. Η ψυχική υγεία του είναι επίσης αντικείμενο πολλών παρασκηνιακών συζητήσεων και τηλεοπτικών εκπομπών στις ΗΠΑ, παρόλο που ο ίδιος ο Τραμπ μέσω του αγαπημένου του twitter αυτό-επιβεβαιώθηκε, γράφοντας πως είναι μια «πολύ σώφρονα ιδιοφυία».

Στο τεστ γνωστικής επάρκειας, πάντως, πέτυχε να σκοράρει ένα τέλειο «30 στα 30». Ποιο ήταν λοιπόν αυτό το γνωστικό τεστ;

Το τεστ MoCA που έκανε ο Τραμπ

Η αξιολόγηση που πραγματοποίησε ο γιατρός του ήταν το τεστ γνωστικής αξιολόγησης με την ονομασία Montreal Cognitive Assessment (MoCA). Έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα στην ανίχνευση της γνωστικής δυσλειτουργίας και της νόσου του Αλτσχάιμερ. Είναι μια συνήθης εξέταση ως μέρος μιας πλήρους ιατρικής αξιολόγησης που πραγματοποιείται σε ανθρώπους της ηλικίας του Τραμπ (71 ετών).

Οι οδηγίες για το τεστ MoCA:

Μία συνήθης κόλλα χαρτί την οποία συμπληρώνει ο εξεταζόμενος:

Πρόκειται για ένα απλό τεστ διάρκειας 10 λεπτών, το οποίο αξιολογεί την βραχυπρόθεσμη μνήμη, την προσοχή, την συγκέντρωση, τις γλωσσικές και οπτικοακουστικές ικανότητες του ατόμου, παρέχοντας στους ιατρούς μια ένδειξη του γνωστικού του επιπέδου. Δεν έχει σχεδιαστεί ώστε από μόνο του να οδηγεί στη διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ, ή της διαταραχής της γνωστικής λειτουργίας, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω εξετάσεις, εάν το άτομο έχει χαμηλό σκορ.

Δείτε πώς είναι ένα τυπικό τεστ MoCA. Μπορεί να μην είναι αυτό ακριβώς που έκανε ο Τραμπ, αλλά είναι σίγουρα ένα πολύ παρόμοιο τεστ:

Το ρολόι

Σε μία περιοχή του τεστ, ζητείται από τον ασθενή να σχεδιάσει ένα ρολόι, που να δείχνει την ώρα, όπως αυτή καθορίζεται εκείνη τη στιγμή από τον εξεταστή. Ο ασθενής ζωγραφίζει το ρολόι και κερδίζει έναν πόντο για κάθε ένα από τα παρακάτω:

  • Σχεδίαση του ρολογιού ως κύκλος (επιτρέπονται ελαφρές ατέλειες)
  • Αναγραφή των αριθμών της ώρας πάνω στο ρολόι σωστά και με την σωστή σειρά
  • Αποτύπωση της σωστής ώρας, σύμφωνα με αυτό που του ζήτησε ο εξεταστής, με τον λεπτοδείκτη του ρολογιού να είναι μακρύτερος από τον δείκτη της ώρας
Τραμπ

Αριστερό ρολόι: Νορμάλ αποτέλεσμα. Μεσαίο ρολόι: Ένα άτομο με πρώιμο Αλτσχάιμερ (MCI, early AD) ζωγράφισε το ρολόι λίγο-πολύ σωστά, αλλά είχε ξεχάσει ότι ο εξεταστής του ζήτησε να αποτυπώσει την ώρα 2:30 (δύο και μισή). Δεξί ρολόι: Άτομο με προχωρημένο Αλτσχάιμερ.

Εναλλακτική χάραξη πορείας

Ο ασθενής καλείται να σχεδιάσουν ένα ίχνος από το Α στο Ε. Κάθε γράμμα αντιστοιχεί με έναν αριθμό (Α-1, Β-2) και ο ασθενής πρέπει να χαράξει μια το ίχνος του με αύξουσα σειρά. Η σωστή σειρά θα πήγαινε 1-A-2-B-3-C-4-D-5-E.

Ένας πόντος απονέμεται στον ασθενή για κάθε επιτυχή αντιστοίχιση γράμματος με αριθμό. Εάν ο ασθενής κάνει ένα λάθος που δεν διορθώνει αμέσως, τότε παίρνει μηδέν πόντους.

Τραμπ

Ο κύβος

Ο εξεταστής δείχνει στον ασθενή έναν ζωγραφισμένο κύβο και στην συνέχεια του αντιγράψει από μνήμης. Ο ασθενής παίρνει έναν πόντο αν ο κύβος που ζωγράφισε είναι όμοιος με τον κύβο που του έδειξε αρχικά ο εξεταστής.

Τραμπ

Προσανατολισμός

Ο ασθενής πρέπει να είναι σε θέση να προσδιορίσει σωστά το πού βρίσκεται την ώρα του τεστ, συμπεριλαμβανομένης της πόλης στην οποία είναι. Για τον Τραμπ η σωστή απάντηση εδώ θα ήταν «Λευκός Οίκος, Ουάσινγκτον». Ο ασθενής παίρνει έναν πόντο για την σωστή αναγνώριση της θέσης του και μηδέν πόντους εάν δώσει έστω και μερικώς λανθασμένη απάντηση.

Αναγνωρίστε τα ζώα

Ο ασθενής καλείται να αναγνωρίσει διάφορα ζώα μέσα από αντίστοιχες απλές ζωγραφιές. Παίρνει έναν πόντο για κάθε ζώο που ονοματίζει σωστά.

Τραμπ

Λίστα λέξεων

Ο εξεταστής ζητάει από τον ασθενή να θυμάται μια λίστα πέντε λέξεων. Στη συνέχεια του ζητάει να θυμάται μια δεύτερη λίστα πέντε λέξεων. Μετά από αυτό, ο ασθενής καλείται να επαναλάβει όλες τις λέξεις στον εξεταστή.

Σε αυτό το στάδιο, δεν δίνονται πόντοι για την ανάκληση των λέξεων από μνήμης, απλά αφαιρούνται πόντοι από το σύνολο εάν οι λέξεις είναι λανθασμένες, ή ελλιπείς.

Αργότερα στο τεστ (μετά από λίγα λεπτά), ο εξεταστής ζητάει από τον ασθενή να επαναλάβει την λίστα ξανά. Εδώ, αποδίδεται ένας πόντος για κάθε λέξη.

Λογική συνέπεια

Στον ασθενή παρουσιάζονται ομάδες δύο λέξεων και καλείται να περιγράψει την σχέση μεταξύ τους. Για παράδειγμα:

  • Ποδήλατο και τρένο: Και τα δύο είναι μέσα μεταφοράς
  • Πορτοκάλι και μπανάνα: Και τα δύο είναι είδη φρούτων

Ο ασθενής λαμβάνει έναν πόντο για κάθε σωστή απάντηση.

Λεξιλόγιο και ευφράδεια λόγου

Δίνουν στον ασθενή ένα γράμμα της αλφαβήτου. Εκείνος πρέπει μέσα σε ένα λεπτό να αναφέρει όσες λέξεις μπορεί, που να ξεκινούν με το γράμμα αυτό. Ένας πόντος απονέμεται αν ο ασθενής αναφέρει επιτυχώς περισσότερες από 11 λέξεις εντός του ενός λεπτού.

Αποτέλεσμα

Το τεστ MoCA έχει σχεδιαστεί μόνο για να βοηθήσει τους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα στην εργασία τους, και ένα χαμηλό σκορ σε αυτό δεν σημαίνει ότι έχετε Αλτσχάιμερ. Εντούτοις, μπορεί να σημαίνει ότι χρειάζεται να κάνετε περεταίρω εξετάσεις.

  • Οποιαδήποτε βαθμολογία κάτω, ή γύρω στα 16 είναι σύμφωνη με κάποιον που έχει Αλτσχάιμερ
  • Η βαθμολογία 16-25 δείχνει ότι ο ασθενής μπορεί να έχει ήπια γνωστική εξασθένηση
  • Βαθμολογία πάνω από 26 είναι η φυσιολογική για έναν υγιή ασθενή

Ο Τραμπ έκανε το 30 από τα 30, ένα τέλειο σκορ. Το είδος της βαθμολογίας που περιμέναμε όλοι από μια… σώφρονα ιδιοφυία.

http://www.iflscience.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλτσχάιμερ – Τεστ: Βρείτε το σχήμα που διαφέρει από τα άλλα [pics]

Αλτσχάιμερ, άνοια και γνωστική εξασθένηση: Το τεστ με το ζωγραφισμένο ρολόι – Πώς να το κάνετε [vids]