Πρώιμο σημάδι για Αλτσχάιμερ το άγχος λένε οι επιστήμονες – Δείτε τι εννοούν

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Αλτσχάιμερ
Οι αγχώδεις διαταραχές είναι κοινές στον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, σαν να μην αρκούν τα αισθήματα ανησυχίας και φόβου, που επιφέρουν, μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι ηλικιωμένοι που έχουν επιδείνωση των συμπτωμάτων άγχους μπορεί να είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αυξανόμενα συμπτώματα άγχους συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα β-αμυλοειδούς, η οποία είναι μια πρωτεΐνη που σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, στους εγκεφάλους ηλικιωμένων με φυσιολογική γνωστική λειτουργία.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Nancy Donovan, που είναι ψυχίατρος στο νοσοκομείο Brigham and Women στη Βοστώνη, λέει ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το αυξημένο άγχος θα μπορούσε να αποτελέσει πρώιμο σημάδι της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση The American Journal of Psychiatry.

Αλτσχάιμερ: Τι είναι – Άγνωστα τα ακριβή αίτια

Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μια μορφή άνοιας που χαρακτηρίζεται από προβλήματα μνήμης και σκέψης, καθώς και αλλαγές στη συμπεριφορά.

Εκτιμάται ότι περίπου 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ ζουν με Αλτσχάιμερ, εκ των οποίων περίπου τα 5,4 εκατομμύρια είναι άνω των 65 ετών.

Οι ακριβείς αιτίες της νόσου του Alzheimer παραμένουν ασαφείς, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το β-αμυλοειδές παίζει σημαντικό ρόλο. Αυτή είναι μια πρωτεΐνη που μπορεί να σχηματίσει «πλάκες», οι οποίες έχει αποδειχτεί ότι εμποδίζουν την επικοινωνία των νευρικών κυττάρων στους εγκεφάλους των ατόμων με Αλτσχάιμερ.

Αυτές οι πλάκες θεωρούνται “κλασικό σύμπτωμα” της νόσου και η έρευνα έχει δείξει ότι η αύξηση των επιπέδων β-αμυλοειδούς μπορεί να συμβεί έως και 10 χρόνια πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων του Alzheimer.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, το άγχος θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αύξηση του β-αμυλοειδούς μεταξύ των ηλικιωμένων ενηλίκων.

Η στόχευση του άγχους μπορεί να επιβραδύνει τη νόσο του Αλτσχάιμερ

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατάθλιψη και το άγχος μπορεί να είναι δείκτες του Alzheimer, καθώς τα συμπτώματα αυτών των συνθηκών ψυχικής υγείας εμφανίζονται συχνά στα αρχικά στάδια της νόσου.

Για τις ανάγκες της έρευνας, η δρ. Donovan και οι συνεργάτες της προσπάθησαν να προσδιορίσουν εάν το β-αμυλοειδές μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο σε αυτή τη σχέση.

Η έρευνα περιελάμβανε 270 ενήλικες ηλικίας 62-90 ετών με φυσιολογική νοητική λειτουργία. Όλοι τους υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου κατά την έναρξη της μελέτης και ετησίως κατά τη διάρκεια 5 ετών παρακολούθησης, προκειμένου να προσδιοριστούν τα επίπεδα του β-αμυλοειδούς στους εγκεφάλους τους.

Τα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης μεταξύ των συμμετεχόντων αξιολογήθηκαν με βάση την Κλίμακα Κατάθλιψης Ηλικιωμένων.

Διαπιστώθηκε ότι οι ενήλικες που είχαν αυξημένο άγχος μετά από 5 χρόνια παρακολούθησης είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα β-αμυλοειδούς στους εγκεφάλους τους. Οι ερευνητές λένε ότι αυτό δείχνει ότι η επιδείνωση του άγχους μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Αν η περαιτέρω έρευνα τεκμηριώσει το άγχος ως πρώιμο δείκτη, θα ήταν σημαντικό όχι μόνο για να εντοπίσουμε εγκαίρως τους ανθρώπους με τη νόσο, αλλά και για να την θεραπεύσουμε και να επιβραδύνουμε, ή να αποτρέψουμε νωρίς την εξέλιξή της – δρ. Nancy Donovan

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες παρακολούθησης για να διαπιστωθεί εάν οι ηλικιωμένοι ενήλικες που παρουσιάζουν αύξηση των συμπτωμάτων άγχους, αναπτύσσουν και Alzheimer στην πορεία.

https://www.medicalnewstoday.com