Πανελλήνιες αποτελέσματα: Πώς μιλάμε και βοηθάμε το παιδί σε μια ενδεχόμενη αποτυχία

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Πανελλήνιες αποτελέσματα
Η ανακοίνωση των βαθμολογιών σημαίνει και το επίσημο τέλος των πανελλαδικών εξετάσεων του 2018. Χιλιάδες παιδιά διαγωνίστηκαν στις πανελλήνιες εξετάσεις, διεκδικώντας το δικαίωμα στο δικό τους “όνειρο”: να περάσουν στην Σχολή της αρεσκείας τους και να ξεκινήσουν τις σπουδές που ελπίζουν πως θα τους φέρουν ολοκλήρωση και επαγγελματική αποκατάσταση.

Πανελλήνιες αποτελέσματα – Αλλά ο τρόπος που είναι δομημένο το εκπαιδευτικό σύστημα στην χώρα μας, ασκεί μεγάλη ψυχολογική πίεση στους υποψήφιους φοιτητές και φοιτήτριες. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να γνωρίζουν τόσο τα ίδια τα παιδιά, όσο και ο στενός τους κύκλος (οικογένεια, φίλοι) πώς πρέπει να διαχειριστούν μια πιθανή αποτυχία (έστω και μερική) στις πανελλήνιες εξετάσεις.

Πανελλήνιες αποτελέσματα: Τι να κάνεις, αν τυχόν δεις, ότι δεν πέτυχες αυτό που ήθελες

  1. Αναπνεύστε: Όταν ακούσετε τα αποτελέσματα και ο φόβος σας κυριεύσει, καθίστε και αναπνεύστε βαθιά. Πιείτε λίγο κρύο νερό.
  2. Μιλήστε στον εαυτό σας για να χαλαρώσετε: Μην διστάσετε! Μιλήστε σαν να μιλάγατε σε ένα παιδί 2 χρονών, με ένα γλυκό και αξιαγάπητο τρόπο.. «Εντάξει, δεν έγινε κάτι. Ηρέμησε… όλα θα πάνε καλά»
  3. Μιλήστε με τους φίλους σας: Μοιραστείτε αυτό που νιώθετε, αφού αυτό εκτονώνει τον φόβο. Μιλήστε άνετα με τους γονείς σας. Θα δείτε ότι είναι πολύ πιο κατανοητικοί από ό,τι πιστεύετε. Αν το αίσθημα του φόβου και της θλίψης διαρκεί περισσότερο, μην διστάσετε να μιλήσετε με κάποιον σύμβουλο. Είναι απόλυτα λογικό και θα σας βοηθήσει να ελαφρύνει το κεφάλι σας αλλά και να δείτε τη συνέχεια με διαύγεια.
  4. Γράψτε όσα νιώθετε σε ένα χαρτί: Αυτή η τεχνική θα σας βοηθήσει. Μην διστάσετε να είστε απόλυτα ειλικρινείς. Στη συνέχεια κάψτε και πετάξτε μακριά το χαρτί. Και πάλι, μην διστάσετε. Είναι μια προσωπική σας στιγμή και θα σας βοηθήσει.
  5. Αντιμετωπίστε τους φόβους σας και στη συνέχεια αφήστε τους να φύγουν: Δεχτείτε ότι είστε φοβισμένοι. Μερικές φορές, το κλάμα θα σας βοηθήσει περισσότερο. Αδειάστε το μυαλό σας και, στη συνέχεια, θα είστε σε θέση να το γεμίσετε με θετικές σκέψεις.
  6. Θα περάσει και αυτό: Παρά το γεγονός ότι σήμερα φαίνεται πολύ δύσκολο, σε 10 χρόνια από τώρα, θα κοιτάτε πίσω και θα χαμογελάτε με αυτήν την ημέρα. Ρωτήστε τους μεγαλύτερους γύρω σας σχετικά με την αντίστοιχη εμπειρία τους. Θα δείτε ότι η ζωή έχει πολύ πιο σημαντικές προκλήσεις από τις εξετάσεις σας σαν μικρό παιδί ή έφηβος/η.

Πανελλήνιες αποτελέσματα: Τι πρέπει να θυμούνται ΠΑΝΤΑ οι γονείς

  1. Το παιδί σας είναι μοναδικό απλά και μόνο επειδή είναι αυτό που είναι και είναι κομμάτι δικό σας.
  2. Μπορεί να έχετε προσδοκίες για το παιδί σας, αλλά πρέπει να θυμάστε και να αποδεχτείτε ότι το παιδί σας δεν είναι εσείς.
  3. Το παιδί σας είναι πιο σημαντικό από το τι καταφέρνει ή επιτυγχάνει.
  4. Αυτό που οι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ή να λένε είναι λιγότερο σημαντικό από το πώς αισθάνεται το παιδί σας. Άλλωστε, οι άνθρωποι που θα σκεφτούν κάτι κακό, δεν θα είναι καν κοντά σας, όταν θα τους χρειάζεστε πραγματικά.
  5. Σκεφτείτε να πάτε μαζί με το παιδί σας σε ένα σύμβουλο ή ψυχολόγο εάν αισθάνεστε ότι το παιδί σας είναι αγχωμένο ή αν δεν ξέρετε πώς να το βοηθήσετε.
  6. Θυμηθείτε, οι απόψεις σας είναι πολύ σημαντικές για το παιδί σας. Το παιδί σας είναι πιο πιθανό να είναι ευτυχισμένο στη ζωή του, αν το αποδεχτείτε γι’ αυτό που είναι και θέλει να κάνει.

http://www.thehealthsite.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκφοβισμός (bullying) στο σχολείο: Δείτε τι προκαλεί αργότερα στην ζωή

Σχολείο: Πώς να διαχειριστούν οι γονείς το άγχος αποχωρισμού του μικρού παιδιού

Διαταραχή πρόσληψης τροφής στο παιδί: Ποιος ο ρόλος του σχολείου