Ο γάμος δεν κερδίζει την συμβίωση – Δείτε σε ποιον τομέα…

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
γάμος
Όσον αφορά την συναισθηματική υγεία, τα νεαρά ζευγάρια -κυρίως οι γυναίκες- παίρνουν τα ίδια ακριβώς οφέλη από την συγκατοίκηση με τον/την σύντροφό τους, όπως θα έπαιρναν και αν ήταν παντρεμένοι, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Family Psychology.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν τον εξελισσόμενο ρόλο που έχει ο γάμος μεταξύ των νέων σήμερα, ανέφερε η εκ των συγγραφέων της μελέτης, Sara Mernitz, από το πανεπιστήμιο του Οχάιο στις ΗΠΑ.

Μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι νέοι εξακολουθούσαν να κερδίζουν σημαντικά συναισθηματικά οφέλη για την ψυχική τους υγεία, όταν προχωρούσαν από την απλή συμβίωση στον γάμο, λέει η Mernitz.

“Τώρα φαίνεται ότι οι νέοι άνθρωποι, ιδίως οι γυναίκες, έχουν το ίδιο συναισθηματικό κέρδος από την συμβίωση με τον/την σύντροφό τους, όπως ακριβώς έχουν και από τον γάμο μαζί του/της. Ο γάμος δεν προσφέρει κανένα πρόσθετο συναισθηματικό όφελος”, πρόσθεσε η ίδια.

Ένα άλλο σημαντικό εύρημα ήταν ότι τα συναισθηματικά οφέλη της συμβίωσης, ή του γάμου δεν περιορίζονται μόνο στην “πρώτη σχέση”. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι νέοι ενήλικες, παρουσιάζουν πλέον μια μείωση στην συναισθηματική δυσφορία, όταν περνούν από μία “πρώτη σχέση” στην συμβίωση ή τον γάμο με τον/την επόμενο/η σύντροφό τους.

“Οι νέοι άνθρωποι στην μελέτη φαίνεται πως επιλέγουν πιο κατάλληλους για τους ίδιους συντρόφους την δεύτερη φορά (σ.σ. δηλαδή μετά από μία πρώτη σταθερή και μακροχρόνια σχέση), το οποίο είναι ο λόγος που βλέπουμε μια πτώση στην συναισθηματική δυσφορία”, δήλωση η εκ των επικεφαλής της μελέτης, Claire Kamp Dush, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από την μεγάλη έρευνα National Longitudinal Survey of Youth που έγινε το 1997. Η μελέτη συμπεριέλαβε συνολικά 8.700 άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ του 1980 και του 1984 και οι συνεντεύξεις μαζί τους πραγματοποιήθηκαν κάθε δεύτερη χρονιά την περίοδο 2000-2010.

Για εκείνους που εισέρχεται σε μια πρώτη ένωση, οι άνδρες παρουσιάζουν μείωση στην συναισθηματική δυσφορία μόνο όταν πηγαίνουν απευθείας στον γάμο (χωρίς ενδιάμεση μακρόχρονη συμβίωση). Δεν υπήρξε καμία αλλαγή στην συναισθηματική κατάσταση των ανδρών που προχώρησαν στον γάμο με τον/την σύντροφό τους αφότου, πρώτα, συγκατοικούσαν μαζί ως ζευγάρι. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή οι άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να αναφέρουν (σ.σ. στους ερευνητές) ότι η συμβίωση με τον/την σύντροφό τους είναι ένας τρόπος για να “δοκιμάσουν την σχέση τους”, γεγονός που άλλες έρευνες έχουν συνδέσει με μετέπειτα προβλήματα στην σχέση του ζευγαριού.

http://www.ndtv.com