Νευρωτισμός: Είστε νευρωτικό άτομο; Δείτε τι χαρμόσυνο νέο έχουν για εσάς οι ερευνητές!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
νευρωτισμός
Αν περνάτε τις ημέρες σας μέσα σε νευρωτικές εξάρσεις σαν να είστε ο ο Woody Allen στην πιο τυπική και αναγνωρίσιμη εκδοχή του, αν δαγκώνετε διαρκώς τα νύχια σας και νιώθετε σαν να σας τριγυρνάει ένα κρυολόγημα που ποτέ δεν φαίνεται να εμφανίζεται, τότε έχετε έναν πολύ καλό λόγο να… πανηγυρίζετε για την κατάστασή σας!

Και αυτό επειδή, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science, οι άνθρωποι που παρουσιάζουν νευρωτικά συμπτώματα συμπεριφοράς ζουν περισσότερα χρόνια σε σύγκριση με εκείνους που αντιμετωπίζουν την καθημερινότητά τους πιο… χαλαρά!

Ο νευρωτισμός είναι ένα από τα πέντε βασικά ψυχικά χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου, μαζί με την δεκτικότητα σε νέες εμπειρίες, την συνείδηση, την εξωστρέφεια και την ευγένεια. Σε γενικές γραμμές, ο νευρωτισμός χαρακτηρίζει ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη τάση να αισθάνονται άγχος, νευρικότητα, ανησυχία, φόβο, θυμό και απογοήτευση. Στο παρελθόν, οι έρευνες επικεντρώθηκαν στον τρόπο με τον οποίο ο νευρωτισμός συνδέεται με την κατάθλιψη, τις φοβίες, τις κρίσεις πανικού, την κατάχρηση ουσιών και άλλα συμπτώματα.

Όλα αυτά δεν ακούγονται ιδιαίτερα καλά για την υγεία σας. Ωστόσο, αυτή η νέα μελέτη δείχνει ότι ο νευρωτισμός έχει στην πραγματικότητα και μια «συγκεκαλυμμένη προστασία κατά του θανάτου».

«Τα ευρήματά μας είναι σημαντικά, διότι υποδηλώνουν ότι η ύπαρξη υψηλού νευρωτισμού μπορεί μερικές φορές να έχει προστατευτικό αποτέλεσμα, κάνοντας τους ανθρώπους να επαγρυπνούν περισσότερο για την υγεία τους», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Catharine R Gale από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το πανεπιστήμιο του Southampton.

Εκείνη και η ερευνητική της ομάδα εξέτασαν στοιχεία από 502.655 άτομα ηλικίας 37-73 ετών. Ζήτησαν από όλους τους συμμετέχοντες πόσο υγιείς αισθάνονταν προσωπικά και στην συνέχεια τους έδωσαν να ολοκληρώσουν μια «αξιολόγηση προσωπικότητας» με ειδικό ερωτηματολόγιο. Έλαβαν επίσης δεδομένα σχετικά με τη σωματική τους υγεία, τα ιατρικά τους αρχεία και άλλους παράγοντες υγείας, όπως το αν είναι καπνιστές ή πόσο δραστήριοι είναι στην καθημερινότητά τους. Έπειτα έκαναν μια μελέτη παρακολούθησης για ένα μέσο όρο 6,25 χρόνων σε κάθε έναν συμμετέχοντα.

Διαπίστωσαν ότι τα πιο νευρωτικά άτομα έχουν έναν ελαφρώς χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

«Οι συμπεριφορές στον τομέα της υγείας, όπως το κάπνισμα, η άσκηση, η διατροφή και η κατανάλωση οινοπνεύματος, δεν εξήγησαν κανένα τμήμα της σχέσης μεταξύ των υψηλών βαθμολογιών στο επίπεδο άγχους/ανησυχίας των συμμετεχόντων με τον κίνδυνο θνησιμότητας», είπε η Gale και πρόσεθσε: «Είχαμε σκεφτεί ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ανησυχία ή το πόσο ευάλωτος είναι κανείς σε θέματα υγείας θα μπορούσε να οδηγήσει τους ανθρώπους να συμπεριφέρονται με πιο υγιεινό τρόπο και, συνεπώς, να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου τους, αλλά αυτό δεν συνέβη».

Θα μπορούσε να υπάρχει ένα άλλο «χαρμόσυνο νέο» για όσους είναι νευρωτικά άτομα. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ο νευρωτισμός συνδέεται με αυξημένη φαντασία και υψηλότερη δημιουργικότητα. Πολλοί από τους μεγάλους στοχαστές του κόσμου συχνά λέγεται ότι ήταν «νευρωτικοί» με την μία ή την άλλη έννοια, όπως ο Νεύτωνας και ο Δαρβίνος.

Έτσι, αν και πιθανότατα ξοδεύουν τις μέρες τους γεμάτοι άγχος και στρες, οι πιο νευρωτικοί άνθρωποι μπορεί να ζήσουν μια μακρύτερη και ίσως πιο δημιουργική ζωή.

http://www.iflscience.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τύποι προσωπικότητας: Υπάρχουν 5 (!) και ο καθένας χαρακτηρίζεται από διαφορές στον εγκέφαλο λένε οι επιστήμονες

Τα 7 συμπεράσματα που βγάζουν οι άλλοι για εσάς από την πρώτη εντύπωση

Άγχος και στρες μέσα στην ημέρα: Πώς να το μειώσετε σε 4 βήματα

Άγχος και στρες: Βασικός οδηγός – Τι πρέπει να ξεδιαλύνετε στο μυαλό σας [vid]