#MyDepressionLooksLike: Πώς περιγράφουν στο twitter οι χρήστες με κατάθλιψη αυτό που νιώθουν

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κατάθλιψη
Η κατάθλιψη είναι μία από τις πιο κοινές ψυχικές διαταραχές, αλλά πολλοί άνθρωποι συγκαλύπτουν τα συμπτώματά τους, ή απομονώνονται οι ίδιοι από τον κοινωνικό τους περίγυρο, αντί να μοιραστούν με τους ανθρώπους που τους νοιάζονται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Αλλά στο Twitter, οι χρήστες με κατάθλιψη, οι οποίοι προσπαθούν να αλλάξουν το πώς νιώθουν, ξεκίνησαν μια προσπάθεια να “ανοιχτούν” σε όλο τον κόσμο και μιλήσουν για πώς βιώνουν την κατάθλιψη μέσα από το hashtag #MyDepressionLooksLike.

Χιλιάδες χρήστες έχουν χρησιμοποιήσει ήδη το hashtag περιγράφοντας μέσα σε λίγες λέξεις ιστορίες για το πώς επηρεάζονται και διαμορφώνονται από την κατάθλιψη στην ζωή τους.

Ορισμένοι χρήστες γράφουν ότι αισθάνονται σαν να έχουν παραλύσει στην ζωή τους από βαθιά αισθήματα κατάθλιψης, ή άγχους. Άλλοι γράφουν για οδυνηρές στιγμές, όταν κρύβουν την κατάθλιψη που περνούν πίσω από χαμογελαστές selfies φωτογραφίες, ή όταν βγαίνουν έξω με τους φίλους τους.

κατάθλιψη

Η Mary Alvord, ψυχολόγος από το Μέριλαντ των ΗΠΑ επικεφαλής του οργανισμού ψυχοθεραπείας Alvord, Baker & Associates, είπε στο ABC News ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το twitter, μπορούν να γίνουν ένα ισχυρό εργαλείο για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του στίγματος της ψυχικής ασθένειας και να ενημερώσουν τον κόσμο για αυτή.

Το πιο σημαντικό από το #MyDepressionLooksLike είναι το μήνυμα που περνάει σε όλους τους ανθρώπους, που έχουν κατάθλιψη, ότι δεν είναι μόνοι σε όλο αυτό. Μπορεί οι πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να έχουν χρησιμοποιηθεί με αρνητικό τρόπο σε πολλές περιστάσεις, αλλά έχουν επίσης τη δυνατότητα να βοηθήσουν πραγματικά, λέει η δρ Alvord.

Και προσθέτει, ότι, παρόλο που δίνουμε ολοένα και μεγαλύτερη προσοχή σε ψυχικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη, πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν πώς μοιάζει στην συμπεριφορά του ένα καταθλιπτικό άτομο.

“Νομίζω ότι οι άνθρωποι υποθέτουν ότι όσοι έχουν κατάθλιψη, θα αρχίσουν να τους μιλάνε για το πόσο άσχημα νιώθουν, ή περνάνε στην ζωή τους”, είπε η Alvord, η οποία εξήγησε ότι η απομόνωση και η οξυθυμία είναι σημαντικά σημάδια της κατάθλιψης, τα οποία συχνά παραβλέπονται. “Η οξυθυμία είναι συχνά ένα σημάδι κατάθλιψης το οποίο οι άνθρωποι δεν το σκεφτόμαστε. Είναι στενά συνδεδεμένο με τον εκνευρισμό και τον θυμό”, κατέληξε.

http://abcnews.go.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Kuku Kube: Κάντε ΕΔΩ το τεστ χρωμάτων που κατέκλυσε iOS, Android και Facebook

Κρίση πανικού: Αυτή η κοπέλα σόκαρε το Facebook ανεβάζοντας μια φωτό – Δείτε πώς ήταν μετά από μια κρίση

Επιτυχία στο φλερτ μέσω facebook και social media – Τι λέει η επιστήμη

Καρκίνος του μαστού: Η viral φωτό στο Facebook που κάθε γυναίκα πρέπει να δει