Κέντρο Ελέγχου Κατάθλιψης: Μαλέλης, Ασκητής και Ιατρικό Αθηνών ενώνουν δυνάμεις

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας Σταμάτης Μαλέλης, που δημοσιοποίησε εδώ και χρόνια το πρόβλημά του με την κατάθλιψη, ο γνωστός ψυχίατρος Θάνος Ασκητής αλλά και η οικογένεια Αποστολόπουλου από το Ιατρικό Αθηνών ενώνουν τις δυνάμεις τους για ένα Κέντρο που θα αντιμετωπίζει έγκαιρα, ολιστικά και αποτελεσματικά το "τέρας" της κατάθλιψης.

Όπως επισήμανε ο κ. Ασκητής, σύμφωνα με την ΠΟΥ, η κατάθλιψη θα είναι το 20120 η δεύτερη πιο συχνή ασθένεια στο κόσμο. Ήδη, το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από κατάθλιψη ενώ έχει ανατραπεί και η …αρνητική πρωτιά των γυναικών που παρουσίαζαν το πρόβλημα 4 φορές πιο συχνά από τους άνδρες.

Άνδρες και έφηβοι

Όπως είπε ο κ. Ασκητής, τα χρόνια της κρίσης, παγκοσμίως και όχι μόνο στη χώρα μας, αυξήθηκαν πολύ και οι άνδρες με κατάθλιψη, φτάνοντας σχεδόν τις γυναίκες. Κάπως έτσι, καταρρίπτεται και η αντίληψη που επικρατούσε μέχρι πρόσφατα ότι η κύρια γενεσιουργός αιτία είναι το γενετικό- ορμονικό υπόβαθρο. Τώρα διαφαίνεται σαφώς η επιρροή του περιβάλλοντος και των συνθηκών διαβίωσης. Εξάλλου, μεγάλη προσοχή πρέπει να δείχνουμε στους εφήβους καθώς έχει αποδειχτεί ότι η χρήση κάνναβις και αλκοόλ, οδηγεί συχνότερα σε κατάθλιψη στα παιδιά αυτά. Κι όσο πιο συχνά εμφανιστεί η κατάθλιψη στην ζωή του ανθρώπου, τόσο πιο δύσκολα αντιμετωπίζεται!

Όμιλος Ιατρικού Αθηνών

Ο αντιπρόεδρος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Χρήστος Αποστολόπουλος, δήλωσε σχετικά ότι η κατάθλιψη σημειώνει αλματώδη άνοδο όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε όλο το κόσμο. Έχοντας ο Όμιλος Ιατρικού την εταιρική υπευθυνότητα ως αιχμή της στρατηγικής του, αποφάσισε να στηρίξει το εγχείρημα για το Κέντρο Ελέγχου Κατάθλιψης μετά από προτροπή του κ. Σταμάτη Μαλέλη και του  Θάνου Ασκητή που έγραψε κι ένα βιβλίο- οδηγό.

Βοήθεια από το Κέντρο και 5ψήφιο

Ο κ. Μαλέλης από την πλευρά του ανέφερε ότι «σήμερα κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Τόσοο το Κέντρο όσο και ο 5ψήφιος αριθμός 11718 για άμεση ανάγκη, αλλάζουν τον τρόπο αντιμετώπισης της μάστιγας.