Τεστ για ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή: Σε τι επίπεδο είστε;

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή
Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή εκδηλώνεται με συμπτώματα που περιλαμβάνουν συνήθως τόσο ιδεοληψίες, όσο και καταναγκασμούς. Αλλά είναι επίσης πιθανό για ένα άτομο να έχει μόνο τα συμπτώματα της εμμονής, ή μόνο εκείνα του καταναγκασμού.

Περίπου το ένα τρίτο των ατόμων με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΨΔ) έχει ταυτόχρονα μια διαταραχή που περιλαμβάνει ξαφνικές, σύντομες, διαλείπουσες κινήσεις ή ήχους (τικ).

Οι εμμονές της ΙΨΔ είναι επαναλαμβανόμενες, επίμονες και ανεπιθύμητες τάσεις ή εικόνες που προκαλούν δυσφορία ή άγχος στο άτομο. Ο ασθενής συνήθως καταφεύγει σε κάποιο καταναγκασμό ή τελετουργικό, για να “απαλλαγεί” προσωρινά από αυτές.

Το (πρόχειρο) τεστ για ΙΨΔ

Με το ακόλουθο τεστ, μπορείτε να μετρήσετε σε ποιο επίπεδο είναι (αν έχετε) η δική σας ιδεοψυχαναγκαστική συμπεριφορά:

Να θυμάστε πάντα: Κανένα είδος τεστ που βλέπετε στο διαδίκτυο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την επαγγελματική, εμπεριστατωμένη και έγκυρη άποψη ή διάγνωση ενός εξειδικευμένου επιστήμονα. Αυτά τα τεστ, όπως αυτό που βλέπετε εδώ, χρησιμεύουν μόνο ως ενδείξεις για κάτι που σας απασχολεί και τίποτα παραπάνω. Αν θεωρείτε ότι υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος ανησυχίας, είναι σώφρον να πάτε στον αντίστοιχο γιατρό.

Πηγή: http://www.mayoclinic.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύντομο Φροϋδικό τεστ: Ποια είναι στάση σας στην ζωή…

Τεστ Rorschach με βάση τα χρώματα: Κάντε στα ελληνικά το κορυφαίο τεστ προσωπικότητας

Μπορείτε να ολοκληρώσετε ένα από τα πιο δύσκολα τεστ λογικής;