Γιατί στην χειραψία ο Ντόναλντ Τραμπ τους «τραβάει» όλους δυνατά προς το μέρος του [vid]

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Ντόναλντ Τραμπ
Το "μυστήριο" της σημειολογίας που κρύβουν οι χειραψίες του Ντόναλντ Τραμπ κλήθηκαν να λύσουν ψυχολόγοι και ειδικοί στη γλώσσα του σώματος που κατέθεσαν τις απόψεις τους στην Independent.

Η αφορμή για να στραφούν τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας στην ιδιαιτερότητα της «χειραψίας Τραμπ» ήταν το στιγμιότυπο πριν από τη σύνοδο κορυφής του NATO την περασμένη Τετάρτη–μια χειραψία που διήρκεσε αρκετά δευτερόλεπτα με τους δύο άνδρες να κοιτούν ο ένας τον άλλο και σε κάποιο σημείο να φαίνεται πως σφίγγουν τα πηγούνια τους λόγω της προσπάθειας που κατέβαλλαν.

«Είναι θέμα προσπάθειας να επιβληθεί. Γιατί θέλει να το κάνει; Δεν το γνωρίζω. Μου φαίνεται ότι προσπαθεί υπερβολικά», λέει ο Φλορίν Ντολκός, καθηγητής Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Ιλινόις.

«Πρόκειται για μια κίνηση τακτικής», προσθέτει.

Μάλιστα, και ο ίδιος ο πρόεδρος της Γαλλίας, φαίνεται ότι κατέφυγε στην ίδια τακτική αφού όπως είπε στην εφημερίδα Journal du Dimanche, στόχος του στη χειραψία ήταν να δείξει στον αμερικανό ομόλογό του ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να του επιβληθεί.

«Η χειραψία μας δεν ήταν αθώα […] ήταν μία στιγμή αλήθειας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μακρόν. «Πρέπει να δείχνουμε ότι δεν θα κάνουμε μικρές παραχωρήσεις, έστω συμβολικές».

Ωστόσο, η σφιχτή χειραψία του Ντόναλντ Τραμπ έγινε πρωτοσέλιδο και μήνες πριν από την συνάντησή του με τον Μακρόν, όταν αντάλλαξε χειραψία με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε στο Λευκό Οίκο, η οποία διήρκεσε 19 δευτερόλεπτα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ τράβηξε απότομα και τον Νιλ Γκόρσατς, τον δικαστή που επέλεξε ο ίδιος για το Ανώτατο Δικαστήριο, κατά την τελετή ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του.

Ο ειδικός σε θέματα γλώσσας του σώματος Ντάρεν Στάντον είπε στην εφημερίδα ότι η χειραψία του προέδρου συνδέεται «απόλυτα με την επιβολή εξουσίας και ελέγχου».

«Ο Τραμπ λέει, ‘Αυτός είναι ο χώρος μου, ο χρόνος μου, εσύ είσαι προσκεκλημένος μου, ισχύουν οι δικοί μου κανόνες».

Ορισμένοι διεθνείς ηγέτες είχαν στο μυαλό τους μια αναμέτρηση χειραψίας με τον Ντόναλντ Τραμπ. Το ενδιαφέρον συγκέντρωσε ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό για την σφιχτή του χειραψία με τον Ντόναλντ Τραμπ, όταν οι δυό τους συναντήθηκαν τον Φεβρουάριο.

Δεκαπέντε δευτερόλεπτα διήρκεσε άλλωστε η χειραψία Τραμπ- Αμπάς με τα φλας να αστράφτουν απαθανατίζοντας τους δύο πολιτικούς άνδρες κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στo Προεδρικό Μέγαρο της Βηθλεέμ.

Τίποτα ωστόσο δεν μπορεί να προετοιμάσει κανέναν ηγέτη για μια από τις απρόβλεπτες κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ, όταν αποφεύγει εντελώς την χειραψία.

Ετσι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν εισάκουσε στις εκκλήσεις να σφίξει το χέρι της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άγγελα Μέρκελ, όταν επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο τον Μάρτιο. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν άκουσε να του το υπαγορεύουν.

Σε συνάντησή του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου μέσα στον μήνα ο Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε να… χάνει τον στόχο του, δηλαδή το προτεταμένο χέρι του Ισραηλινού προέδρου.

«Αυτός είναι ένας άλλος τρόπος επίδειξης εξουσίας, δηλαδή ότι εκείνος έχει το πάνω χέρι. Δεν θα προχωρήσω όταν εσύ το αποφασίσεις. Πιθανόν να το αγνοήσω και να επιστρέψω αργότερα. Τώρα είναι η ώρα να το κάνουμε. Όχι όταν θα το πεις εσύ», εξηγεί ο Ντολκός.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ