Χωρίς ψυχοφάρμακα δεν αντέχεται η μακροχρόνια οικονομική κρίση

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Δεν το λέμε εμείς. Δεν πιστεύουμε σε φήμες και μισόλογα των γνωστών μας. Ούτε στηριζόμαστε σε απλές παρατηρήσεις γιατρών που δεν έχουν κάνει επίσημες καταγραφές. Το πιστοποιεί μελέτη με καταγεγραμμένες αναλύσεις στα λύματα των κατοίκων της Αττικής. Τα αντικαταθλιπτικά και τα ψυχοφάρμακα έχουν μπει στην ζωή πολλών!

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στα αντικαταθλιπτικά, τα αγχολυτικά και τα αντιψυχωσικά αλλά και σε φάρμακα για την αντιμετώπιση του γαστρικού έλκους και της υπέρτασης, αναφέρει διεθνής ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση Environmental Science & Technology που πραγματοποίησε μετρήσεις στα αστικά λύματα της Αθήνας.

Κι ενώ δεν μπορεί να αποδειχτεί ότι η αύξηση στη χρήση φαρμάκων συνδέεται 100% με την οικονομική κρίση, σύμφωνα με τους ερευνητές οι μετρήσεις αποτυπώνουν την κοινωνική κατάσταση στη χώρα μας και την αύξηση της ανεργίας με παράλληλη μείωση του ΑΕΠ.

Η μελέτη «δίνει μια εικόνα σε πραγματικό χρόνο για το τι συμβαίνει στην κοινωνία» λέει στο περιοδικό Chemical & Engineering News ο χημικός Νικόλαος Θωμαΐδης του Πανεπιστημίου Αθηνών, που είναι ο επικεφαλής της μελέτης.

Η ομάδα του Θωμαΐδη συνέλεξε δείγματα νερού από τις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού της Αθήνας από το 2010 έως το 2014. Τα πρώτα δείγματα συλλέχθηκαν μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου και ακολούθησαν μετρήσεις που συλλέχθηκαν σε διάστημα μιας εβδομάδα την ίδια εποχή κάθε έτους.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τις μεθόδους της υγρής χρωματογραφίας και της φασματομετρίας μάζας για να μετρήσουν 148 διαφορετικά φάρμακα, ναρκωτικά και τους μεταβολίτες τους.

Οι μετρήσεις αποκάλυψαν ότι σε μια τετραετία η χρήση αντιψυχωτικών αυξήθηκε κατά 35 φορές, των αγχολυτικών βενζοδιαζεπινών κατά 19 φορές και των αντικαταθλιπτικών κατά 11 φορές, ενώ η χρήση παράνομων αμφεταμινών διπλασιάστηκε. Τα ευρήματα δείχνουν ότι στα χρόνια της κρίσης υπήρξε επιδείνωση της υγείας των Αθηναίων, ειδικά της ψυχικής υγείας τους.