Το παιχνίδι καταπολεμά την παιδική εγκληματικότητα

  • Iatropedia
Η έλλειψη παιχνιδιού πίσω από την παιδική εγκληματικότητα

Η έλλειψη του χρόνου ψυχαγωγίας για τα παιδιά τροφοδοτεί ποινικές συνήθειες και καλλιεργεί την κουλτούρα των συμμοριών στην εφηβική και νεανική ηλικία.

Ο ισχυρισμός έρχεται στον απόηχο των ανησυχιών για τη συμμετοχή των νέων στις ταραχές και τις λεηλασίες στα νότια των συνόρων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής τον περασμένο Άυγουστο. Εκατοντάδες ανήλικοι συνελήφθησαν το τελευταίο δεκαπενθήμερο, με παιδιά ηλικίας ακόμη και 12 ετών να περνούν την είσοδο των δικαστηρίων.

Η Σου Πάλμερ, ειδικός σε θέματα ανάπτυξης του παιδιού και συγγραφέας του βιβλίου ‘Τοξική’παιδική ηλικία (Toxic Childhood), είπε ότι η απουσία της ψυχαγωγίας και της μάθησης δια μέσου του παιχνιδιού αφήνει τα παιδιά εκτεθειμένα σε λάθος αξίες.

Σύμφωνα με τη συγγραφέα «Τα παιδιά πρέπει να μάθουν μέσα από το παιχνίδι πώς να λειτουργούν στην κοινωνική τους ζωή και αν αυτό δε συμβαίνει τότε σίγουρα θα προκαλέσουν πολλά προβλήματα αργότερα.
Η κα. Πάλμερ επεσήμανε ότι ο αριθμός των νέων που συμμετέχει σε παιχνίδια έχει υποστεί μια «πραγματική διάβρωση» κατά την τελευταία δεκαετία και πως τα παιδιά αποτυγχάνουν να λάβουν υπόψη τους τα απαιτούμενα μαθήματα ζωής που θα τα καθοδηγήσουν στα χρόνια της εφηβείας τους.

Οι ψυχολόγοι λένε ότι το παιχνίδι είναι για την ανάπτυξη ενός παιδιού εξίσου σημαντικό όπως τα τρόφιμα και ο ύπνος.