Το μητρικό γάλα φέρνει υψηλότερο I.Q και… ευημερία

  • Iatropedia
Στις μύριες ευεργετικές ιδιότητες του μητρικού θηλασμού έρχεται να προστεθεί τώρα η αυξημένη ευφυΐα και η πρόοδος στην ενήλικη ζωή του ατόμου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Το μητρικό γάλα είναι πανίσχυρο και όσα παιδιά θηλάζουν θα δουν τα οφέλη του αργότερα στην ενήλικη ζωή τους, υποστηρίζουν Βραζιλιάνοι ερευνητές, μελετώντας την ανάπτυξη 3,493 νεογέννητων σε βάθος τριακονταετίας. Ασχέτως οικονομικού ή κοινωνικού υποβάθρου, τονίζουν, ο παρατεταμένος θηλασμός όχι μόνο αυξάνει την ευφυία τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 30 ετών, αλλά έχει αντίκτυπο τόσο σε ατομικό όσο και κοινωνικό επίπεδο, βελτιώνοντας την ικανότητα εκπαίδευσης και βιοπορισμού.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Universidade Federal de Pelotas στην Βραζιλία και δημοσιεύονται στο περιοδικό

The Lancet Global Health έγιναν δεκτά με ποικίλες αντιδράσεις, ιδίως για το τί πραγματικά επηρεάζει τον βαθμό ευφυΐας ενός ατόμου. Οι Βραζιλιάνοι επιστήμονες πάντως υπεραμύνονται των ευρημάτων τους, επισημαίνοντας ότι όσο περισσότερο θήλαζε ένα παιδί τόσο μεγαλύτερα ήταν τα οφέλη –αυξημένη ευφυΐα, περισσότερη μόρφωση και… καλύτερα εισοδήματα στην ενήλικη ζωή του.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο θηλασμός τουλάχιστον επί έναν χρόνο προσέδωσε στο μωρό τέσσερεις ολόκληρες μονάδες I.Q, περισσότερες σπουδές κατά 0,9 χρόνια και υψηλότερο μηνιαίο εισόδημα σε σύγκριση με μωρά που θήλασαν λιγότερο από έναν μήνα. Το μητρικό γάλα είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά οξέα ( DHAS ) τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, υπενθυμίζουν οι ειδικοί, σημειώνοντας πως το εντυπωσιακό είναι ότι τα αποτελέσματα ισχύουν για ένα ευρύ οικονομικο-κοινωνικό φάσμα και όχι μόνο για τις προνομιούχες τάξεις.