Τι πρέπει να κάνουμε όταν πονάει το αυτί του παιδιού μας;

  • Iatropedia
Μαμά πονάει το αυτάκι μου! Αρκετά συχνά τα μικρά παιδιά παραπονούνται για πόνο στο αυτάκι τους. Ο οξύς ξαφνικός πόνος που κάνει το παιδί να υποφέρει από πόνο στο αυτί οφείλεται σε μία κατάσταση που λέγεται εξωτερική ωτίτιδα.

της παιδιάτρου Χρυσάνθης Λαθήρα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΩΤΙΤΙΔΑ

Εξωτερική ωτίτιδα ονομάζεται μία φλεγμονή του έξω ακουστικού πόρου, δηλαδή του σωλήνα που οδηγεί στο τύμπανο.

ΠΟΤΕ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ

Είναι συχνότερη τους ζεστούς μήνες λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας του περιβάλλοντος και της υγρασίας.

Είναι γνωστή ως ωτίτιδα των κολυμβητών γιατί το παθαίνουν συχνά οι κολυμβητές και τα παιδιά που περνούν αρκετή ώρα στη θάλασσα ή την πισίνα. Το νερό που παραμένει μετά τις βουτιές στον έξω ακουστικό πόρο ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων ή μυκήτων.

Σπανιότεροι προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση εξωτερικής ωτίτιδας είναι ο σακχαρώδης διαβήτης ,και ο καθαρισμός του αυτιού με μπατονέτα.

ΠΩΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΩΤΙΤΙΔΑ

Αρχικά ο μικρός ασθενής παραπονείται για αίσθημα βάρους ή ότι το αυτί του έχει ‘κάτι’ μέσα .Μετά ακολουθεί πόνος που συνεχώς μεγαλώνει και επιδεινώνεται όταν το παιδί μασάει ή με το τράβηγμα του αυτιού .Μπορεί να παρατηρηθεί εκροή υγρού από το αυτί και ίσως παρατηρηθεί διόγκωση λεμφαδένων ωπισθοωτιαίων και τραχηλικών.

ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΑ ΑΙΤΙΑ

Τα συνηθέστερα μικρόβια που προκαλούν εξωτερική ωτίτιδα είναι ο σταφυλόκοκκος στρεπτόκοκκος, πρωτέας , ψευδομονάδα, και μύκητες.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΘΟΥΜΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΩΤΙΤΙΔΑ

1) Αποφεύγετε την χρησιμοποίηση διαφόρων αντικειμένων για τον καθαρισμό του έξω ακουστικού πόρου.

Από τις πρώτες οδηγίες που δίνει ένας παιδίατρος στη μαμά για το νεογέννητο μωράκι της είναι ότι δεν καθαρίζουμε ποτέ τα αυτιά του μωρού με μπατονέτα αλλά απομακρύνουμε την κυψελίδα που φαίνεται έξω – έξω με βαμβακάκι.

Ο κίνδυνος της μπατονέτας είναι να σπρώξουμε την φυσιολογικά παραγόμενη κυψελίδα μέσα στον ακουστικό πόρο και να δημιουργήσουμε βύσμα κυψελίδας που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της τυμπανικής μεμβράνης και εξωτερική ωτίτιδα. Η οδηγία αυτή βέβαια ,ισχύει γιά όλες τις ηλικίες.

Ο παιδίατρος του παιδιού πρέπει σε κάθε εξέταση να ελέγχει την κατάσταση του έξω ακουστικού πόρου και να δίδει τις κατάλληλες οδηγίες καθαρισμού του. Υπάρχουν ειδικά ελαιώδη φαρμακευτικά σκευάσματα με την βοήθεια των οποίων απομακρύνεται η κυψελίδα.

2) ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΒΟΥΤΙΕΣ ΣΤΑΞΤΕ ΣΕ ΥΓΙΕΣ ΑΥΤΙ 2-3 ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΚΑΘΑΡΟΥ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

Στα ευαίσθητα παιδιά που λόγω κατασκευής του έξω ακουστικού πόρου παθαίνουν συχνότερα εξωτερική ωτίτιδα μετά τις βουτιές ,μπορούμε να στάξουμε 2-3 σταγόνες καθαρού οινοπνεύματος κοντά στο έξω στόμιο του ακουστικού πόρου. Το οινόπνευμα βοηθά να απορροφηθεί το νερό, στεγνώνει το αυτί και σκοτώνει τα μικρόβια και τους μύκητες που προκαλούν εξωτερική ωτίτιδα. Προσοχή !!Αυτό γίνεται μόνο εφόσον το τύμπανο είναι υγιές ,δηλαδή όταν δεν πάσχει από οξεία ωτίτιδα και δεν έχουν εφαρμοστεί σωληνάκια αερισμού .

3) ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΣΕ ΜΟΛΥΣΜΕΝΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΚΑΙ ΠΙΣΙΝΕΣ.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΩΤΙΤΙΔΑΣ

Προσεχτικός καθαρισμός του έξω ακουστικού πόρου και ενστάλαξη ωτικών σταγόνων αντιβιοτικών και κορτικοειδών .Σε βαρύτερες περιπτώσεις χορηγείται αντιβιοτική αγωγή από το στόμα.

Χρυσάνθη Λαθήρα

Παιδίατρος

lathiraped@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πως να προστατεύσετε βρέφη και παιδιά από το ήλιο

Όταν οι αλλεργίες χτυπούν και τα παιδιά! Χρήσιμες συμβουλές

Τι πρέπει να κάνουμε όταν το παιδί μας είναι δυσκοίλιο;

Τι πρέπει να κάνουμε όταν το παιδί μας, κάνει συνέχεια εμετούς;