Τι πρέπει να έχει ένα ασφαλές για την παιδική υγεία κυλικείο

  • Iatropedia
Τα σχολεία ξεκινάνε τυπικά σήμερα και οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή για τα κυλικεία. Ο ΕΦΕΤ, ξεκίνησε ελέγχους στα σχολικά κυλικεία και παράλληλα ενημερώνει γονείς και εκπαιδευτικούς για να ξέρουν τι παγίδες θα πρέπει να αποφεύγουν. Διαβάστε και ενημερωθείτε τι θα πρέπει να πουλάει ένα κυλικείο, για να προστατεύσετε την υγεία των παιδιών σας...

Ο ΕΦΕΤ λοιπόν σε ανακοίνωση του αναφέρει: “Λαμβάνοντας υπόψη τόσο την ευαίσθητη ομάδα πληθυσμού, όσο και τα ευρήματα από τις επιθεωρήσεις του προηγούμενου χρόνου, όπου έχουν παρατηρηθεί μικρές αποκλίσεις σε μερίδα κυλικείων που πωλούσαν προϊόντα καθ' υπέρβαση της άδειας λειτουργίας τους, οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν επί του θέματος αυτού. Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον έλεγχο των κυλικείων όσον αφορά την τήρηση των υγειονομικών συνθηκών και τα είδη που μπορούν να τίθενται προς πώληση στα σχολεία.”

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Γιάννης Μίχας, τόνισε ότι « Η μέριμνα των κυλικείων δεν πρέπει μόνο να περιορίζεται στην προώθηση ασφαλών τροφίμων σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο κομμάτι του πληθυσμού μας, τα παιδιά, αλλά, συγχρόνως, οφείλουν να συμβάλλουν δραστικά στη διατροφική διαπαιδαγώγησή τους, μέσω της προσφοράς υγιεινών προϊόντων διατροφής. Για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος απαιτείται η συνεργασία και η ευαισθητοποίηση της συλλογικής,

κοινωνικής, αλλά και ατομικής ευθύνης, όλων μας. Η προσπάθεια εξάλειψης νοσημάτων σχετικών με κακή διατροφή, όπως η παιδική παχυσαρκία, οφείλει να εδραιώνεται στο χώρο του σχολείου, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση των αυριανών συνειδητοποιημένων καταναλωτών. Ο ΕΦΕΤ δεν μπορεί παρά να σταθεί αρωγός σε αυτήν τη προσπάθεια».

Τα κυλικεία λοιπόν των σχολείων πρέπει να διαθέτουν ΜΟΝΟΝ :

– Σάντουιτς και τοστ τυποποιημένα (με ψωμί ολικής αλέσεως ή λευκό) με τυρί ή και

γαλοπούλα (από λαχανικά επιτρέπεται η προσθήκη ντομάτας).

– Απλά αρτοσκευάσματα, όπως φρυγανιές, αρτίδια, φρατζολάκια, σησαμένια κουλούρια,

παξιμάδια, κριτσίνια (σε ατομική συσκευασία 50g).

– Σταφιδόψωμο (σε ατομική συσκευασία έως 60g).

– Μουστοκούλουρα (σε ατομική συσκευασία έως 60g).

– Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση (σε ατομική συσκευασία έως 60g).

– Τυρόπιτα ή Σπανακόπιτα με τυρί φέτα ή κασέρι.

– Γιαούρτι «παντός τύπου».

– Φρέσκα φρούτα (καλά πλυμένα, σε ατομική συσκευασία).

– Ξηρά φρούτα, όπως σύκα, δαμάσκηνα, βερίκοκα χωρίς κουκούτσι (σε ατομική

συσκευασία έως 50g).

– Γάλα χαμηλό σε λιπαρά, γάλα πλήρες και γάλα με κακάο (έως 250ml για το γάλα με

κακάο, έως 330ml για το σκέτο γάλα).

– Ρυζόγαλο απλό, κρέμα απλή (έως 150ml).

– Φυσικοί χυμοί φρούτων (100% χυμός) χωρίς πρόσθετη ζάχαρη (έως 330ml).

– Εμφιαλωμένο νερό του 0,5 λίτρου.

– Καφές και αφεψήματα (μόνο για το προσωπικό).

Για τα σχολικά κυλικεία των Γυμνασίων, Λυκείων και Νυχτερινών Σχολείων στον

παραπάνω κατάλογο προστίθενται και :

– Ξηροί καρποί, ανάλατοι (σε ατομική συσκευασία έως 50g).

– Μέλι, σε ατομική συσκευασία.

– Χαλβάς και παστέλι «παντός τύπου» (σε ατομική συσκευασία έως 50g).

– Σοκολάτα υγείας και γάλακτος, χωρίς γέμιση (σε μικρή συσκευασία έως 30g).