Τι να κάνετε αν το παιδί σας έχει έκζεμα

  • Iatropedia
Οι κοκκινίλες και τα μπαλώματα στο δέρμα του μωρού σας μπορεί να ανησυχεί τις μαμάδες και να αγχώνονται μήπως είναι κάτι σοβαρό. Σίγουρα η εικόνα δεν είναι ευχάριστη, αλλά είναι συχνή, καθώς το 30% των παιδιών ηλικίας κάτω των 2 ετών έχουν ατοπική δερματίτιδα ή αλλιώς έκζεμα. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί όλα όσα πρέπει να ξέρετε και τι πρέπει να κάνετε αν το παιδί σας έχει έκζεμα.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Έκζεμα ή απλά ξηρό δέρμα;

Το έκζεμα μπορεί να ξεκινήσει ως ξηροδερμία, αλλά είναι κάτι περισσότερο από μία απλή ξηρότητα. Το έκζεμα χαρακτηρίζεται από ένα κόκκινο, εξαιρετικά κνησμώδες εξάνθημα που μπορεί να γίνει ακόμα πιο κόκκινο και από την φαγούρα να δημιουργούνται γδαρσίματα και γρατζουνιές. Μερικές φορές, το ξύσιμο μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στο εξάνθημα. Το έκζεμα μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, αλλά η θέση πολλές φορές εξαρτάται από την ηλικία.

Έτσι είναι συνηθισμένη εντόπιση στο:

Πρόσωπο και στο τριχωτό της κεφαλής στα βρέφη

Χέρια και στα πόδια σε νήπια

Φρύδια, στους καρπούς, στα χέρια, τσα γόνατα, στα πόδια και στο λαιμό σε εφήβους και ενήλικες

Η ξηροδερμία έχει εξάρσεις, ανάλογα με διάφορα αίτια συμπεριλαμβανομένων:

Αλλεργιογόνα, όπως γύρη και κατοικίδια ζώα

Ερεθιστικά του δέρματος, όπως τα απορρυπαντικά πλυντηρίων, βαφές, αρώματα και άλλα χημικά

Υφάσματα

Θερμότητα και εφίδρωση

Στρες

Πρόληψη

Εκτός από την αποφυγή των ερεθιστικών παραγόντων η καλή φροντίδα του δέρματος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε το ξηρό δέρμα και την επακόλουθη φαγούρα.

Να το λούζετε καθημερινά. Πλέον υπάρχουν σαπούνια και σαμπουάν που είναι αρκετά ήπια και δεν προκαλούν ξηρότητα του δέρματος. Χρησιμοποιήστε χλιαρό (όχι καυτό) νερό και ένα ήπιο σαπούνι ή προϊόντα που είναι «χωρίς άρωμα», «υποαλλεργικά» ή «για ευαίσθητο δέρμα.»

 

Απλώστε ενυδατική κρέμα. Κάντε το αμέσως μετά το μπάνιο για εξασφαλίσει την υγρασία στο δέρμα και στη συνέχεια εφαρμόστε ξανά ενυδατική κρέμα δύο ή τρεις φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας..

 

Διακόψτε τον φαύλο κύκλο της φαγούρας και του ξυσίματος. Βρίσκοντας πράγματα για να κρατάτε τα χέρια και το μυαλό του παιδιού σας απασχολημένα μπορεί να βοηθήσει, ώστε να του αποσπάσετε την προσοχή από την φαγούρα.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χρήσιμες συμβουλές για να »σβήσετε» το έκζεμα!