Τι γλυκό να δώσω στο παιδί-αθλητή;

  • Iatropedia
Οι αθλητές και ιδιαίτερα τα παιδιά αθλητές που βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης έχουν ιδιαίτερες διατροφικές απαιτήσεις και αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Έτσι θα πρέπει να τρέφονται με μια ισορροπημένη διατροφή που να περιέχει όλες τις ομάδες τροφίμων σε καθημερινή βάση.

Πλέον όλο και περισσότερο παιδιά εκτός από τα σπορ στα οποία επιδίδονται συμμετέχουν ενεργά σε ποδηλατικούς γύρους, μίνι μαραθωνίους και προγράμματα άσκησης σε πλατείες έχει μετατραπεί σε μορφή σύγχρονης έκφρασης.

Όπως επισημαίνει ο κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Γεν. Γραμματέας Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής κ.Γιάννης Χρύσου αυτό, που πρέπει να προσέχει κάθε ασκούμενος είναι η προσαρμογή της διατροφής του παράλληλα με την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.

Το σώμα χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών της άσκησης και την αναπλήρωση του γλυκογόνου, περισσότερη πρωτεΐνη για τη μυϊκή αποκατάσταση αύξηση της μυϊκής μάζας, σίδηρο για την καλύτερη μεταφορά οξυγόνου, μεγαλύτερη ποσότητα μαγνησίου για την καλύτερη μυϊκή συστολή αλλά και αυξημένη πρόσληψη αντιοξειδωτικών για την αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες που αυξάνεται κατά την άσκηση.

Η επιλογή, επομένως, θρεπτικών γευμάτων με ποικιλία τροφίμων αλλά και κατάλληλων σνακ για την συμπλήρωση της διατροφής, θεωρούνται απαραίτητα συστατικά της επιτυχία. Στο σημείο αυτό προτείνει τα παιδιά αθλητές να καταναλώνουν γλυκά που δίνουν ενέργεια αργής αποδέσμευσης, και περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, σημαντικές ποσότητες πρωτεΐνης, σίδηρο και μαγνήσιο.