Θεραπευτική μαριχουάνα για σοβαρά άρρωστα παιδιά

  • Iatropedia
Ναι» στην θεραπευτική χρήση μαριχουάνας σε παιδιά που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, λένε τώρα Αμερικανοί παιδίατροι, εφόσον όμως δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Αν και δεν υπάρχουν ακλόνητες αποδείξεις για θεραπευτικά αποτελέσματα και έχοντας πάντα κατά νου πως η χρήση της αποδεδειγμένως προκαλεί βλάβες σε έναν αναπτυσσόμενο εγκέφαλο, η αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων (http://www.aap.org) τάσσεται ανοικτά υπέρ της μαριχουάνας στην θεραπευτική αγωγή παιδιών που νοσούν σοβαρά –αλλά υπό την προϋπόθεση πως όλα τα άλλα διαθέσιμα φάρμακα και θεραπείες έχουν αποτύχει. Οι Αμερικανοί παιδίατροι επισημαίνουν πως μόνο η έρευνα εις βάθος θα μπορέσει να επιβεβαιώσει ισχυρισμούς γονέων για βελτίωση της κατάστασης των παιδιών τους μετά την θεραπευτική χρήση μαριχουάνας.

Όμως για να καταστεί η περαιτέρω έρευνα εφικτή, οι επιστήμονες καλούν την κυβέρνηση να εξαιρέσει την μαριχουάνα από τον κατάλογο των απαγορευμένων ουσιών στον οποίο φιγουράρουν μεταξύ άλλων ναρκωτικά όπως η ηρωίνη και το LSD. Η χρήση θεραπευτικής μαριχουάνας θα πρέπει να διέπεται από το καθεστώς που ισχύει για ουσίες όπως η μεθαδόνη ή η οξυκωδόνη, υποστηρίζουν. Η πρόταση αυτή «θα κάνει την διαφορά στην προώθηση της έρευνας» τονίζει ο Δρ. Σεθ Άμμερμαν, καθηγητής παιδιατρικής και εφηβικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

Η νέα πολιτική της ένωσης Αμερικανών παιδιάτρων –η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο Pediatrics– ενδεχομένως θα οδηγήσει περισσότερους γιατρούς στην συνταγογράφηση θεραπευτικής μαριχουάνας σε παιδιά που δεν προβλέπεται να ζήσουν πολύ είτε η κατάστασή τους έχει επιδεινωθεί μετά από ανεπαρκείς θεραπείες. Ήδη ερευνώνται τα αποτελέσματα διεθνούς μελέτης που έγινε με την συμμετοχή παιδιών που έπασχαν από βαρειάς μορφής επιληψία και στα οποία χορηγήθηκε ένα πειραματικό σκεύασμα μαριχουάνας που δεν «φτιάχνει» τον χρήστη. Υπενθυμίζεται ότι στις ΗΠΑ, η μαριχουάνα για αναψυχή και θεραπευτική χρήση είναι νόμιμη στην Αλάσκα, το Όρεγκον, το Κολοράντο και την Πολιτεία της Ουάσινγκτον. Σε δεκαεννέα ακόμη Πολιτείες και στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον, η νομοθεσία προβλέπει την χρήση μαριχουάνας αλλά αποκλειστικά και μόνο για θεραπευτικούς σκοπούς (βλ. http://tinyurl.com/axxzhrj)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν η μαριχουάνα κάνει καλό στις αρθρώσεις!

Μαριχουάνα: 2 νέες έρευνες για την αμφιλεγόμενη δράση της