Tα πεταχτά αυτιά είναι… Ο.Κ !

  • Iatropedia
Η ζωή για ένα παιδί με πεταχτά αυτιά μόνο εύκολη δεν είναι, κάτι που ανακαλύπτει ήδη από το σχολείο. Αυτό που ανακάλυψαν όμως οι επιστήμονες βάσει νέας έρευνας είναι ότι κοινωνικώς, το χαρακτηριστικό αυτό δεν είναι πλέον θέμα.

Tα αυτιά τους μπορεί να τραβούν το βλέμμα, όμως αυτό γίνεται διότι είναι φυσικό να συμβαίνει και όχι γιατί το συγκεκριμένο γνώρισμα εκλαμβάνεται ως κάτι το αρνητικό, ανακάλυψαν Ελβετοί επιστήμονες. Σύμφωνα μάλιστα με τον επικεφαλής της σχετικής μελέτης Δρ. Ραλφ Λιτσελ, ωτορινολαρυγγολόγο και πλαστικό χειρουργό στο Νοσοκομείο St. Gallen στην Ελβετία, τα πεταχτά αυτιά ίσως κάνουν τα παιδιά αυτά πιο χαριτωμένα και σίγουρα όχι λιγότερο αξιαγάπητα από εκείνα που δεν προεξέχουν τα αυτιά τους.

Θέλοντας να αποδείξουν ότι το βλέμμα προσελκύεται από κάτι καινοφανές ή διαφορετικό στα χαρακτηριστικά των άλλων, οι ερευνητές έδειξαν σε 20 παρατηρητές τις φωτογραφίες παιδιών ηλικίας 5-19 ετών πριν κάνουν διορθωτική ωτοπλαστική επέμβαση και τις φωτογραφίες «πειραγμένες» στον υπολογιστή που έδειχναν πώς θα έμοιαζαν μετά την εγχείρηση ενώ τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν τις προσωπικότητες των εικονιζομένων βάσει των φωτογραφιών. Η σύγκριση του χρόνου παρατήρησης των φωτογραφιών «πριν» και «μετά» έδειξε ότι στα 7 δευτερόλεπτα που κράτησε η θέαση κάθε φωτογραφίας, το 10% του χρόνου αναλώθηκε στην παρατήρηση των πεταχτών αυτιών και μόλις το 6% στις τροποποιημένες φωτογραφίες.

Ωστόσο οι ερευνητές διαπίστωσαν με έκπληξη ότι η αντίληψη των παρατηρητών για τα παιδιά με πεταχτά αυτιά δεν ήταν αρνητική όπως συνήθως συμβαίνει με τα ασυνήθιστα χαρακτηριστικά στην εμφάνιση ενός ατόμου. Αντιθέτως, τα βρήκαν «έξυπνα» και «χαριτωμένα». Τα αποτελέσματα, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, επιβεβαιώνουν ότι η ελκυστικότητα επηρεάζει την αντίληψη που έχουμε για την προσωπικότητα κάποιου, δηλαδή αν βρίσκουμε κάποιον έξυπνο ή αξιαγάπητο, τον θεωρούμε και ελκυστικό.

Σχεδόν το 5% των ανθρώπων έχουν αυτιά που προεξέχουν. Συχνά αυτό θεωρείται –εσφαλμένως– ως δείγμα «αγαθότητας», «ανωριμότητας», ακόμη και «εκκεντρικότητας», αλλά στην Ασία θεωρείται σημάδι καλής τύχης. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι ρίζες πολλών προκαταλήψεων σχετικά με την εμφάνιση κάποιου βρίσκονται στις ιδέες που διετύπωσε το 1876 ο Ιταλός γιατρός και εγκληματολόγος Τσέζαρε Λομπρόσο, ο οποίος υποστήριζε ότι οι εγκληματίες αναγνωρίζονται από τα… εξωτερικά τους χαρακτηριστικά γνωρίσματα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το παιδί έχει πεταχτά αυτιά: Τι να κάνω;