Συγγενές εξάρθρημα ισχίου: Τι είναι η εκ γενετής πάθηση της Σοφίας Βόσσου

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
συγγενές εξάρθρημα ισχίου
Το συγγενές εξάρθρημα ισχίου συμβαίνει όταν ένα παιδί γεννιέται με ένα ασταθές ισχίο λόγω του ανώμαλου σχηματισμού της άρθρωσης του ισχίου κατά τα πρώτα στάδια της εμβρυϊκής ανάπτυξης.

Ένα άλλο όνομα για αυτή το συγγενές εξάρθρημα ισχίου είναι η “αναπτυξιακή δυσπλασία του ισχίου”. Αυτή η πάθηση χειροτερεύει καθώς το παιδί μεγαλώνει. Μάλιστα, κάποιες φορές το παιδί είναι πιο ευάλωτο σε εξαρθρώσεις του ισχίου. Σύμφωνα με τον αμερικανικό οργανισμό American Family Physician, ένα στους 1.000 βρέφη γεννιέται με ένα εξαρθρωμένο ισχίο.

Η Σοφία Βόσσου αποκάλυψε μέσα από την εκπομπή της Νάνσυς Ζαμπέτογλου στο Join Us, το απόγευμα της Κυριακής, ότι ένα πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε από πολύ μικρή ήταν αυτό του συγγενούς εξαρθρήματος ισχίου.

Αίτια

Η αιτία για το συγγενές εξάρθρημα ισχίου είναι άγνωστη σε πολλές περιπτώσεις. Παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν σε αυτό είναι τα χαμηλά επίπεδα αμνιακού υγρού στην μήτρα της μητέρας και ένας τοκετός όπου το παιδί βγαίνει πρώτα με τους γλουτούς. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι η πάθηση αυτή επηρεάζεται και από το οικογενειακό ιστορικό. Επίσης, σε περίπτωση που το έμβρυο πιέζεται πολύ μέσα στην μήτρα, τότε είναι πιο πιθανό να γεννηθεί με συγγενές εξάρθρημα ισχίου. Αυτός είναι ο λόγος που όταν μια γυναίκα μένει έγκυος για πρώτη φορά αυξάνονται οι πιθανότητες να προκύψει αυτή η πάθηση στο παιδί της. Η μήτρα της δεν έχει “τεντωθεί” αρκετά προηγουμένως.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Το συγγενές εξάρθρημα ισχίου είναι πιο συχνό στα κορίτσια παρά στα αγόρια. Ωστόσο κάθε βρέφος διατρέχει κίνδυνο να εμφανίσει την πάθηση. Αυτός είναι ο λόγος που ο γιατρός του παιδιού σας θα ελέγχει τακτικά το μωρό σας για σημάδια εξάρθρωσης του ισχίου και γιατί θα συνεχίσει να εξετάζει τα ισχία του παιδιού σας καθ’ όλο το πρώτο έτος της ζωής τους παιδιού.

Συμπτώματα

Μπορεί αρχικά να μην υπάρχουν καθόλου συμπτώματα της πάθησης, κάτι που είναι και ο λόγος που ο γιατρός θα εξετάζει συχνά-πυκνά το βρέφος για τέτοια σημάδια. Εάν το παιδί σας έχει συμπτώματα, αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πόδια που γυρίζουν προς τα έξω ή φαίνεται να διαφέρουν σε μήκος
  • Περιορισμένο εύρος κινήσεων στα πόδια
  • Πτυχώσεις στο δέρμα στα πόδια και τους γλουτούς, οι οποίες είναι άνισες όταν το παιδί τεντώνει τα πόδια
  • Καθυστέρηση στην κινητική ανάπτυξη του παιδιού, η οποία επηρεάζει τον τρόπο που εκείνο κάθεται, μπουσουλάει και περπατάει

Θεραπεία

Εάν το μωρό σας είναι ηλικίας κάτω των 6 μηνών και έχει διαγνωστεί με συγγενές εξάρθρημα ισχίου, είναι πιθανό ότι θα πρέπει να του τοποθετηθεί ένα επίθεμα τύπου Pavlik. Πρόκειται για ένα “λουρί” που πιέζει τις αρθρώσεις του ισχίου του με τέτοιον τρόπο, ώστε να αναπτυχθούν φυσιολογικά. Το μωρό μπορεί να χρειαστεί να φοράει το επίθεμα Pavlik για 6 έως 12 εβδομάδες, ανάλογα με την ηλικία του και τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Το παιδί μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση, εάν η θεραπεία με την μέθοδο Pavlik είναι ανεπιτυχής ή αν είναι πολύ μεγάλο σε μέγεθος για να εφαρμοστεί καλά το επίθεμα. Η χειρουργική επέμβαση επιλέγεται με γενική αναισθησία και είναι μία ακόμα επιλογή θεραπείας. Αφότου το ισχίο του μωρού επανατοποθετηθεί σωστά, οι γοφοί και τα πόδια του θα μπουν σε γύψο για τουλάχιστον 12 εβδομάδες.

Εάν το παιδί είναι 18 μηνών και άνω ή δεν έχει ανταποκριθεί καλά στη θεραπεία, μπορεί να χρειαστεί μηριαία ή πυελική οστεοτομία για να ανακατασκευαστεί το ισχίο του.

http://www.healthline.com