Σωματικό βάρος στη γέννηση: Η απρόσμενη επίπτωσή του στην ενήλικη ζωή

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
σωματικό βάρος
Αν ένας άνθρωπος είχε πολύ χαμηλό βάρος όταν γεννήθηκε, κάτω από δυόμισι κιλά, τότε είναι πιθανότερο ότι στο σχολείο δεν θα τα καταφέρνει καλά στα σπορ, ενώ όταν μεγαλώσει, θα ασκείται σωματικά λιγότερο, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη συσχετίζει το ανεπαρκές σωματικό βάρος κατά τη γέννηση, με την ανεπαρκή σωματική άσκηση όχι μόνο στην εφηβική ηλικία αλλά και πολύ μετά την ενηλικίωση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Αχμέντ Ελχακίμ του University College του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αθλητιατρικό περιοδικό «Medicine & Science in Sports & Exercise», μελέτησαν τις περιπτώσεις 2.740 ατόμων, εωσότου γίνουν 68 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν γεννηθεί με σωματικό βάρος κάτω των 2,5 κιλών, είχαν σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους μειωμένη σωματική δραστηριότητα. Τα άτομα που είχαν γεννηθεί πάνω από 2,5 κιλά, είχαν κατά μέσο όρο 1,9 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να ασχολούνται με κάποιο άθλημα στο σχολείο και στη συνέχεια να ασκούνται τακτικά ως ενήλικοι.

Παραμένει ασαφές γιατί τα λιποβαρή μωρά αποφεύγουν αργότερα την άσκηση. Μια πιθανή εξήγηση, κατά τους ερευνητές, είναι ότι, συγκριτικά με τα πιο βαριά παιδιά, έχουν χειρότερες κινητικές ικανότητες, δύναμη, αντοχή και συντονισμό κινήσεων – κάτι που έχει παρατηρηθεί και σε πειραματόζωα στο εργαστήριο.

Το ελλιπές σωματικό βάρος κατά τον τοκετό έχει συσχετισθεί από προηγούμενες μελέτες με διάφορα προβλήματα, όπως τάση για κατοπινή παχυσαρκία ή καρδιοπάθεια.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ